Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, en minister Ab Klink van VWS moeten van de salarissen van medisch specialisten afblijven. Doen zij dit toch, dan tornen zij ook aan marktwerking. Dat stelt Floris Sanders, radioloog in het Diakonessenhuis in Utrecht en voormalig voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten en van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg.
Terug in de geschiedenis
In een opiniestuk in het NRC Handelsblad laat Sanders zich kritisch uit over de negatieve associaties die marktwerking oproept. “Als voorzitter Hans Wiegel vraagt om een radicale ingreep in de honorering van medisch specialisten, dan vraagt hij in feite om een terugkeer naar de centraal geleide planeconomie en het alom gehekelde ‘Moskou aan zee’.”
Uurtarief onderdeel van marktwerking
Marktwerking lijkt een vies woord te zijn geworden dat samengaat met topinkomens, kostenstijgingen en dalende kwaliteit, schrijft Sanders. Hij meent echter dat marktwerking veel goeds heeft gebracht: beperking van de wachtlijsten, beperkte premiestijgingen en zorgverzekeraars hebben een juiste hoeveelheid zorg weten te contracteren. Agnes Kant (SP) constateert juist dat de wachtlijsten in de ziekenhuizen groeien en wil de marktwerking afschaffen. VWS is onrechtvaardig en onverstandig bezig als zij snijdt in het uurtarief, vindt Sanders. Het uurtarief is immers wezenlijk onderdeel van het marktmechanisme.
Systeemfouten corrigeren
Nu de overheid niet blijkt te verdienen aan de uurtarieven van medisch specialisten, krabbelt zij terug. Maar, stelt Sanders in het NRC Handelsblad: “Als het uurtarief en de jaarlijkse indexering daarvan nu tot een toename van de uitgaven leidt, dan is dat geen fraude, maar het gevolg van een weloverwogen politieke beslissing om het uurtarief niet budgetneutraal maar normatief vast te stellen.” Sanders wil weliswaar de systeemfouten corrigeren, maar vindt het prijzenswaardig dat sommige medisch specialisten, en ziekenhuizen, door innovatie productiever of kwalitatief beter zijn dan anderen. De concurrenten zullen volgen waardoor er regelmatig onderhandeld kan worden over een structurele verlaging van de normtijden en een betere kwaliteit van zorg.
Lees het volledige stuk in NRC Handelsblad: ‘Wie aan beloning medisch specialist komt, komt aan marktwerking’.