Finance

ZN wil specialistengeld snel terughalen

Medisch specialisten moeten het inkomen dat zij vanaf 2008 te veel ontvingen zo snel mogelijk terugbetalen. Deze oproep doet Hans Wiegel, voorzitter van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Het Financieele Dagblad berichtte donderdag over de brief.

Nieuw declaratiesysteem faalt

Afgelopen voorjaar bleek dat enkele groepen van medisch specialisten in 2008 en 2009 te veel inkomen uitbetaald kregen. Dit werd veroorzaakt door de invoering van een nieuw declaratiesysteem.

Meningen verdeeld over bedragen

Betrokken partijen verschillen van mening over de hoogte van de kostenoverschrijding. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat het om 630 miljoen euro. Dat zou blijken uit onderzoek van Vektis in opdracht van ZN en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Orde van Medisch Specialisten daarentegen stelt dat de specialisten in 2008 80 miljoen euro te veel hebben ontvangen. Volgens minister Klink gaat het om 375 miljoen euro. Hij heeft aangekondigd om vanaf 2010 te korten op het inkomen van de specialisten. Daarbij wordt het te veel betaalde inkomen in 2008 en 2009 ongemoeid gelaten.

Premiebetalers draaien op voor de kosten

ZN vindt dat Klink veel sneller moet ingrijpen. “Iedere dag uitstel kost de samenleving 1,5 miljoen euro”, schrijft Wiegel. ZN-directeur Pieter Hasekamp zegt in een toelichting tegen het FD: “Wij vinden het onverteerbaar dat in deze tijd door een systeemfout 1 miljard euro teveel wordt betaald aan een bepaalde beroepsgroep.” En: “Dat geld moet opgebracht worden door de Nederlandse belasting- en premiebetalers. Het gaat om een bedrag van euro 80 à euro 90 per premiebetaler.”

Legaal verdiend geld blijft bij specialisten

De specialisten reageren verbaasd in hetFD. “Er is geen sprake van fraude. Specialisten hebben gedeclareerd conform de tariefbeschikking van de Nederlandse Zorgautoriteit. Het is niet mogelijk om dat wat op legale wijze gedeclareerd is, terug te betalen”, zegt Henk Vermeulen, secretaris van de Kamer Vrij Beroep, een onderdeel van de Orde. Ook Hans Wiegel moet zich aan de wet houden.

Klink vraagt geen geld terug

Klink herhaalde donderdag nog eens wat hij al eerder de Tweede Kamer voorhield: terugvragen van het te veel betaalde geld zit er niet in. ,,Dat is juridisch heel lastig, zo niet onmogelijk.'' Specialisten die zelf al hebben aangegeven de afgelopen tijd goed verdiend te hebben, staat niets in de weg om dit zelf terug te betalen.

Specialisten verzetten zich tegen bezuinigingen

Specialisten lijken zich in toenemende mate te verzetten tegen de bezuinigingsplannen van minister Klink van VWS. Deze onvrede heeft onder meer geleid tot zo'n 1600 ondertekeningen van de online petitie. Getuige de reacties ergeren de specialisten zich met name aan de tussentijdse ‘verandering van de spelregels’ door Klink. Ze vinden dat Klink zelf voor de gevolgen moet opdraaien van een bekostigingssysteem dat niet deugt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top