De Gelre ziekenhuizen hebben afscheid genomen van de voltallige maatschap Maag, Darm en Lever. Sinds het vertrek van de laatste MDL-arts begin januari neemt een interim-team van Duitse en gepensioneerde artsen de werkzaamheden waar.
Persoonlijke sfeer
In dagblad de Gelderlander voert bestuursvoorzitter Roy Lantain problemen in de persoonlijke sfeer aan als reden voor de drastische maatregel. Aanvankelijk boterde het niet tussen de MDL-artsen en andere internisten. Na het besluit om MDL tot een aparte afdeling om te vormen, zouden er ook botsingen zijn opgetreden tussen de MDL-artsen onderling. “Als raad van bestuur en medisch stafbestuur hebben we altijd één lijn getrokken en op zeker moment de conclusie getrokken dat het zo niet langer ging”, aldus Lantain in de Gelderlander.
Concurrentie
Pikante bijkomstigheid in de affaire is dat één van de vertrokken Gelre-artsen voornemens is een concurrerend zelfstandig behandelcentrum (ZBC) te beginnen in Apeldoorn. De Gelre ziekenhuizen weigeren met de nieuwe kliniek samen te werken, maar zijn wel bereid in geval van acute medische nood als achtervang op te treden. “Uiteraard gaan wij niet samenwerken met mensen met wie we kort geleden nog de nodige moeilijkheden hadden. Dat geldt zeker als ze ons op een zo kwetsbaar punt als de MDL-afdeling concurrentie willen aandoen”, aldus Lantain in de Gelderlander . “Maar wie in nood verkeert, zal hier geen gesloten deur vinden.”
Nieuw team
De Gelre ziekenhuizen met vestigingen in Apeldoorn en Zutphen werken intussen verder aan een definitief nieuw MDL-team. Lantain verwacht dit proces in de loop van dit jaar af te ronden. Een en ander gebeurt in nauwe samenspraak met de huisartsen. De Apeldoornse huisartsenvoorzitter Anton van Empel is volgens de Gelderlander vooralsnog zeer te spreken over de korte wachttijden en klantvriendelijkheid van de Duitse interim-artsen.