Kinderen die antibiotica hebben gekregen voor hun tweede jaar worden langer en zwaarder dan kinderen die niet zo’n kuur hebben gehad. Dit concludeert de Universiteit van Maastricht in een vrijdag verschenen onderzoek.
De effecten op lengte en gewicht komen met name voor bij kinderen die een penicilline-achtige antibiotica innamen. Hoewel wetenschappers het mechanisme dat verantwoordelijk is voor dit effect nog niet helemaal begrijpen, gaan ze er van uit dat de invloed van antibiotica op de darmflora hiervoor verantwoordelijk is. Deze studie sluit op die theorie aan, omdat de darmflora van kinderen tot twee à drie jaar nog gevoeliger is voor verstoringen dan die van oudere kinderen en volwassenen.
Geen medische reden
Eerder werd al vastgesteld dat het regelmatig voorkomt dat antibiotica wordt voorgeschreven voor kleine kinderen, voornamelijk voor luchtweginfecties, terwijl daar geen medische reden voor is. In Nederland is er al veel bereikt om onnodig antibioticagebruik terug te dringen, in andere landen is dat nog nauwelijks het geval. De onderzoekers achten verder onderzoek noodzakelijk, gezien het toenemende probleem van obesitas bij kinderen wereldwijd.
De Universiteit van Maastricht onderzocht bijna duizend kinderen vanaf geboorte, gedurende tien jaar. De onderzoekers hielden daarbij rekening met andere factoren die groei kunnen beïnvloeden, zoals borstvoeding en rookgewoontes van zwangere vrouwen. (ANP/ Skipr)