De thuiszorg is het meest schrijnende voorbeeld van doorgeschoten inkoopbeleid. Dat betoogt managementauteur Gerco Rietveld in Cobouw. “Het vet is van de botten”, aldus Rietveld. “Door alleen te gunnen op de laagste prijs, maak je hele bedrijfstakken kapot”.
Kwaliteit
Rietveld is ondermeer auteur van het boek “Inkoop, een nieuw paradigma”, dat de titel managementboek van het jaar 2010 won. Als directeur van adviesbureau Significant ontwikkelde hij een visie op inkopen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit. Geen nieuw geluid, maar de praktijk is volgens Rietveld nog steeds dat aanbestedende diensten 85 procent van de opdrachten op de laagste prijs gunt.
Anorexia
Rietveld vindt de thuiszorg het meest schrijnende voorbeeld van doorgeschoten. “Daar zijn inmiddels bedrijven failliet gegaan omdat alleen nog op prijs werd gelet”, aldus Rietveld voor een gehoor van 900 overheidsinkopers tijdens het congres van expertisecentrum aankoopbeleid Pianoo. “Stop met zoeken naar leveranciers met anorexia. Betaal een euro meer en zoek de onderneming die voldoet aan de behoefte van de klant.”
Nieuwe slag
De afgelopen jaren zijn flinke stappen gemaakt bij het professionaliseren van inkoopbeleid. “Inkopers schurken graag aan tegen bestuurders waarbij ze goede sier konden maken met kostenbesparingen. Dat effect is nu wel uitgewerkt. De kosten kunnen nog wel lager, maar niet meer met lagere inkoopprijzen. Met de focus op kwaliteit is nog een nieuwe slag te maken.”
Doelstelling
Inkopers moeten van Rietveld vooral hun oor te luisteren leggen bij de businessmanagers, hun feitelijke opdrachtgevers. Daarvoor is koppeling nodig tussen de leveranciers aan de doelstelling van de organisatie. “Ik heb vierhonderd bedrijfsstructuren doorgelicht en in Nederland nog geen enkele organisatie gevonden waarbij die optimale slag is gemaakt”, claimt Rietveld. Hij maakt zich verder zorgen over het eindeloos bundelen van opdrachten in de verwachting van een gunstige inkoopprijs. “Een kwalijke ontwikkeling. Daarmee leg je het inkoopvolume volledig bij de grote ondernemingen en zet je het midden en kleinbedrijf buitenspel.”