• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

 1. Harry Hendrickx

  Zo waar! Je ziet het pas als je het door hebt. In complexiteit helpt een systeem dynamische benadering praktisch gemaakt. Een blik op de business architectuur aanpak is ook de moeite waard! Mooi onderwerp. Veel succes met de masterclass.

 2. Yiannis.

  Het basisprobleem is dat we niet snappen dat we al lang bezig zijn over te stappen van ‘verticale functies’ naar ‘horizontale processen’. We blijven bezig de ‘hiërarchie’, is Grieks, betekent ‘het heilige oude’, toe te passen in situaties waar deze absoluut niet meer past. En daarmee wordt het sturen op processen ernstig gefrustreerd. Terwijl we buiten deze organisaties waar we onze ‘functie’ hebben dag in dag uit binnen ons ‘natuurlijke systemen’ als het gezin, de buurt, etc. niet beter weten dan zelfsturend onze ‘processen’ vorm te geven. Zolang we onze ‘functie’-organisaties niet fundamenteel inrichten op procesmanagement blijft het bij veel ‘niet-functioneel’ gedoe. Daar zit de mentale knoop.

 3. Jan van der Kamp

  Boeiend, het laat me niet meer los sinds ik in 1986 Order Out of Chaos van Ilya Prigogine gelezen had. Sindsdien Santa Fe Institute gevolgd en de opkomst van vergelijkbare instellingen. Kon het gebruiken bij mijn werk voor de WHO Health for All Strategie en het Healthy Cities Project.
  Samen met Thomas Plochg, directeur Federatie voor Gezondheid, schreven we The Health System Quartet, Four Basic Systems-Cure, Care, Heal and Deal-To Foster the Co-production of Sustained Health. Gepubliceerd in Embracing Complexity in Health, J. Sturmberg red 2019. Na jaren pionieren doet het me goed dat de aandacht groeit.

 4. Jan van der Kamp

  De ontwikkeling van gezondheids-, organisatie-, communicatie- en gedragsecologie staat me voor ogen.

 5. pedor Bakens

  God allemachtig, wat maken we het moeilijk. Dynamische benadering, business architectuur, verticale versus horizontale processen, order out of chaos, gedragsecologie; welke ‘normale’ verpleegkundige of verzorgende kan dit nog volgen??? Kan het ook een tandje simpeler, door b.v. naar die spreeuwen te kijken en daar iets van te leren? Of was dat niet de bedoeling van het plaatje meneer Kremer?