De veranderingen in de zorg voor gemeenten, zorgaanbieder en zorgverzekeraars kunnen het best in kleine stappen ingezet worden. Daarbij moeten ook alle medewerkers betrokken worden. Dat adviseert Frieslab na vijf jaar onderzoek naar knelpunten in zorg en dienstverlening.
Frieslab houdt per 1 maart 2014 op te bestaan. Het project Frieslab is gestart op initiatief van het ministerie van VWS. Het doel was om de knelpunten tussen de wetten in het zorgveld in kaart te brengen en de samenwerking tussen zorgorganisaties te bevorderen. De Friese gemeenten, provincie Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar hebben hier intensief aan deelgenomen.
Veranderproces
Op basis van gesprekken met het veld, 19 Frieslab-projecten, analyses, adviezen van voortrekkers in de zorg en de organische veranderkunde is Frieslab tot een totaalaanpak gekomen. Sanja Bouman, programma manager Frieslab: “Frieslab adviseert het veranderproces, waar zoveel gemeenten en zorgorganisaties nu mee te maken hebben, te laten bestaan uit talrijke kleine aanpassingen die zich opeenstapelen en elkaar versterken. Heel belangrijk is het om gedoseerd risico te nemen, fouten te maken en samen te leren. Het is complexe materie dus houd het simpel en klein. Beter drie projecten met resultaat dan tien zonder. Alle betrokkenen moeten kunnen wennen aan elke verandering en gaandeweg bijleren. Het gaat om verbeteren zonder ophouden, waar iedereen bij wordt betrokken, zowel leidinggevenden als uitvoerenden. Duurzaamheid zit in de flexibiliteit van dienstverlening en in het investeren in relaties.”