Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd tot boven de 65 jaar heeft weinig zin. Veel oudere werknemers krijgen te maken met gezondheidsproblemen en moeten daarom toch afhaken op de arbeidsmarkt. Dat geldt vooral voor personen die laaggeschoold werk doen.
Dagelijks functioneren
Dat stelt Dorly Deeg, hoogleraar epidemiologie van de veroudering bij het VU medisch centrum in Amsterdam. Zij leidt sinds 1991 een onderzoek naar het dagelijks functioneren van ouderen. De onderzoekers volgen ouderen vanaf 55 jaar en kijken elke drie jaar hoe het met hen gaat. Deeg ontvangt hiervoor vrijdag 19 juni de Federa-prijs in Leiden.
Ziekten, beperkingen en depressies
Eén van de belangrijkste conclusies is dat mensen wel steeds ouder worden, maar ook meer ziekten, beperkingen of depressieve klachten krijgen. “De winst in de langere levensduur zit erin dat de medische wetenschap beter is geworden in het beheersen van ziekten.”
Opleiding en partner van belang
Vooral ouderen met een lage opleiding hebben een slechte gezondheid. Dit komt bijvoorbeeld doordat zij zwaarder werk doen en vaak al op jonge leeftijd zijn begonnen met werken. Ook partnerloze mensen hebben vaker een moeilijke oude dag. (ANP)