Dat opnieuw medische gegevens van patiënten op straat hebben gelegen, is zeer zorgelijk en verwijtbaar. Dat meldde de patiëntenfederatie NPCF in Utrecht. Zondag bleek dat de gegevens van honderdduizenden patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda door een slecht beveiligde computer jarenlang via internet toegankelijk zijn geweest.
Verontrustend
“Het is vreselijk dat dit opnieuw heeft kunnen gebeuren. Je moet er als patiënt op kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met jouw medische gegevens wordt omgegaan. Het feit dat dit niet gebeurt, is zeer verontrustend”, aldus NPCF-directeur Wilna Wind. Ze vraagt zich af of dit ook in andere ziekenhuizen kan gebeuren.
Hacker
Het volledige patiëntenbestand van het Groene Hart Ziekenhuis met de informatie van ruim 493.000 personen staat op de computer, compleet met adres, geboortedatum, telefoonnummer en burgerservicenummer. De gegevens bevatten onder meer röntgenfoto’s, hartfilmpjes en laboratoriumuitslagen. Dit ontdekte een hacker die opereert onder de naam Bonnie van het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen. Ze nam vervolgens contact op met onderzoeksjournalist Brenno de Winter, die het nieuws via Nu.nl naar buiten bracht.
Maatregelen
De raad van bestuur van het Groene Hart Ziekenhuis geeft in een verklaring aan direct maatregelen genomen te hebben om de veiligheid van patiëntengegevens te waarborgen. “De betreffende server is direct van het netwerk afgehaald. Om alle risico’s te vermijden, hebben we ook alle andere digitale toegangswegen naar het GHZ netwerk afgesloten.” (bron ANP/Skipr)