• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Frans Fakkers

  Een heel goede aanpak die beslist kan werken. Wat Maastricht wil kan breder opgepakt worden. De Kruisvereniging Noord Brabant is in de doorontwikkeling van het Wijkzusterconcept, uitgekomen op SLW ofwel Samen Leren in de Wijk. Dat betekent kort gezegd dat iedereen aan de leertafel kan aanschuiven om onderdelen zoals kousen aantrekken etc. te leren samen met MBO leerlingen , begeleid door leermeesters maar ook door wijkzusters en andere mensen die hun ervaringen delen. Dit geeft een bestuiving die de zorg niet alleen verlicht, maar die de Wijk centraal stelt want daar gebeurt het. Heel laagdrempelig dus. Ouderen en jongeren samen in de Wijk.

 2. Jellereijngoudt

  Toen ik deze kop voor het eerst voorbij zag komen, was ik vooral verbaasd. Ik vroeg me af hoe het plan hiervoor in elkaar zat. Hoe worden mantelzorgers en patiënten getraind om preventie toe te passen? En hoe stimuleren, vergroten en optimaliseren ze dan de eigen zelfredzaamheid? Gaan ze zichzelf indiceren?
  Al deze vragen werden in het artikel gelukkig beantwoord. De ’thuiszorgtaak’ waarmee gestart zou gaan worden, was namelijk het druppelen van de ogen bij patiënten na een staaroperatie. Toen ik dat las, viel ik bijna van mijn stoel van verbazing en plaatsvervangende schaamte. In de wijkverpleging is al jaren een tendens zichtbaar waarbij handelingen als het druppelen van de ogen, het aan-/uittrekken van steunkousen en het legen van een katheterzak door de wijkverpleging worden aangeleerd aan de patiënt zelf en/of de mantelzorgers. Het wordt gepubliceerd alsof het baanbrekend en revolutionair is, maar dit deden we toch al in de wijkverpleging?
  De term ’thuiszorgtaken’ is dan ook zeer misplaatst in het artikel. Ik denk namelijk niet dat als een jongvolwassene oogdruppels voorgeschreven krijgt door de huisarts, hij of zij ook maar denkt aan thuiszorg. Het zou daarom veel logischer en passender zijn om het beestje bij de (juiste) naam te noemen: zelfzorgtaken. De wijkverpleging ondersteund, wanneer nodig en samen met de mantelzorger, in de zelfzorgtaken van de patiënt. Dit kan enorm breed zijn, en is niet te vangen in enkel wassen, kleden en medicijnen toedienen.
  Het blijkt uit het artikel dat er binnen sommige ziekenhuizen in mindere mate kennis is van het werkveld van de wijkverpleging. Hiervoor steek ik graag ook de hand in eigen boezem: ik heb als doel om mensen een juist beeld te geven van de wijkverpleging. Van hoe uitdagend, uitgebreid en afwisselend de (ouderen)zorg thuis is en dat het veel meer is dan ‘alleen maar billen wassen en steunkousen aantrekken’. Blijkbaar heb ik mijn doel nog niet bereikt.