Minister Schippers van Volksgezondheid wil de wetgeving rond het medisch beroepsgeheim aanscherpen zodat frauderende zorgverleners zich niet langer kunnen verschuilen achter het medisch beroepsgeheim.
Schippers reageert hiermee op een onderzoek van het instituut voor Beleid en Management in de Gezondheidszorg (iBMG) naar mogelijke onvolkomenheden in het medisch beroepsgeheim. Aanleiding voor het onderzoek zijn ondermeer de veelvuldige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) en het schietincident in Alphen aan den Rijn.
Onduidelijkheid
De onderzoekers constateren dat er in verschillende situaties inderdaad onduidelijkheid bestaat over de omgang met het medisch beroepsgeheim. Voor een deel is deze onduidelijkheid volgens de onderzoekers terug te voeren op een gebrek aan kennis. Om die reden pleiten ze voor meer aandacht voor het onderwerp tijdens de opleidingen en in de beroepspraktijk. Ook zijn de onderzoekers voor duidelijker richtlijnen en protocollen die de grenzen van het medisch beroepsgeheim verhelderen.
Wetgeving
De onderzoekers zijn van oordeel dat aanpassing van de bestaande wetgeving niet nodig is. Minister Schippers is het –samen met ministers Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Opstelten van Veiligheid en Justitie – niet met deze conclusie eens en is voornemens de wetgeving rond het medisch beroepsgeheim aan te passen. Ze motiveert de beoogde wetswijziging met het argument dat iemand die fraudeert met voorzieningen uit algemene middelen de bescherming van het medisch beroepsgeheim niet hoort toe te komen.