Patiënten die lijden aan terminale ziektes worden in hun laatste levensfase gekort op zorg. Dat stelt de actualiteitenrubriek Netwerk op basis van een inventarisatie van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN).
CIZ schroeft zorg terug, mantelzorgers overbelast
Het gaat onder meer om patiënten die lijden aan de progressieve spierziekte ALS. Zij moeten tot vlak voor hun overlijden vechten voor de zorg die ze medisch gezien nodig hebben, maar vaak niet krijgen. Artsen en politici spreken van schrijnende toestanden. Bij dertien procent van de ALS-patiënten is de zorg dit jaar zo sterk gekort, dat ze bijna geheel zijn aangewezen op mantelzorgers; 42% vindt de hoeveelheid thuiszorg onvoldoende. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) die speciaal voor Netwerk is gehouden. Mede vanwege het tekort aan zorg, raken mantelzorgers ernstig overbelast, stellen zes van de tien ALS-patiënten. In alle gevallen heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) de zorg teruggeschroefd. Gemiddeld wordt er 46 uur mantelzorg gegeven, in 13% van de gevallen is dat meer dan 100 uur. De partner van een 70-jarige ALS-patiënt stelt in het programma: “Wanneer je in Nederland niet snel genoeg dood gaat, krijg je de benodigde zorg niet meer. Dat is toch immoreel?”
‘Indicatiestelling is bureaucratische game geworden’
“Het is in en in triest dat je op het sterfbed je nog druk moet maken om de zorg die je nodig hebt”, stelt hoogleraar chronische zorg Jos Schols. “Het CIZ is een centrum voor de irritatie van zorgverlening. De hele indicatiestelling is een bureaucratische game geworden.”
Kamerleden: schaf CIZ af
Tweede Kamerleden van de VVD, SP en PVV pleiten voor afschaffing van het CIZ. VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg: “Het CIZ staat zo ver af van wat mensen nodig hebben, laat dat nou bepalen door hulpverleners in het veld.” Zie hier de Netwerk-uitzending Ernstig zieken gekort op zorg, de reacties en de VSN-enquête.