• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 7

 1. Jorrit Stroosma

  Het is niet alleen de lobby van zorgverzekeraars maar ook het aanwezig zijn van hoge ambtenaren bij VWS die het tot een kruistocht hebben gemaakt om artikel 13 uit de Zorgverzekeringswet uit te kleden of zo aanpassen dat het een dood artikel wordt zonder enig recht voor de zorgverzekerde.
  en zeker in de GGZ betekend een contract dat je je moet conformeren aan de visie die de zorgverzekeraar heeft voor de GGZ, zeker de Big4 (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) hebben daar last van dat ze denken wat goede of passende GGZ is.
  En het omzetplafondaanbod is altijd 10% tot 20% kleiner dan dat je eigenlijk nodig hebt voor een goede bedrijfsvoering, zeker voor kleine aanbieders. En het vergoedingenpercentage komt vaak niet boven de 80% uit in vergelijking met de 100% NZa tarieven. Er zijn gewoon heel veel factoren die het hebben van een contract niet aantrekkelijk maken. Een groot deel van de zorg is verworden tot gedwongen nering met de zorgverzekeraars en de verplichte zorgverzekering.
  En een eenzijdige marktwerking voor de zorgverzekeraars waar ze met dit wetsvoorstel dus nog meer macht voor krijgen.
  Laten we hopen dat door de val van het kabinet en het volledig verdwijnen van Rutte uit de Haagse Kaasstolp er echt een andere bestuurscultuur gaat komen, óók bij VWS.

  • Olaf Wijman

   Helemaal eens. Op deze manier wordt de hele zorg nog verder afgebroken

 2. Johan

  Onbegrijpelijk dat een journalistiek forum in dit artikel de mening van een lobbyclub zo klakkeloos overneemt zonder enige waarheidsvinding. Totaal geen sprake van hoor-wederhoor. En dan ook nog het gebruik van woorden als dictatoriaal van een lobbyclub die puur voor eigen parochie predikt. Dit artikel lijkt meer op een column van Ger Jager dan een artikel van een journalist.

  • TIMEFF

   Beste Johan, help iedereen hier even door aan te geven waar de feitelijke onjuistheden zitten.

 3. J Vandenberg

  Misschien is dit een opmaat naar nieuwe zorgverzekeraar met vrije artsenkeuze in het statuut.

 4. J Vandenberg

  Overigens lees ik “nieuw wetsvoorstel”.
  Is dat besluit mogelijk met een demissionair kabinet?

 5. berg7600

  De Nza bepaalt de kostprijs van de GGZ zorg. Dit is 100%. Zorgverzekeraars keren 75% van het marktconforme tarief uit. Het marktconforme tarief is ongeveer 87% van de kostprijs. De patiënt dient dus zelf 35% zelf te betalen. Een recente uitspraak van de Hoge Raad stelt dat er een maximum moet zijn aan hetgeen de patient zelf dient bij te dragen. Ik zou zeggen dat de eigen betaling niet meer mag bedragen dan 1% van het bruto salaris. Dan vormt de eigen betaling niet meer een hinderpaal. In de werkelijkheid wordt de uitspraak van de rechter niet uitgevoerd. Overigens is het vreemd dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg als onwenselijk ziet, want ze houden 35% van de werkelijke kosten in hun zak.