• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Jorrit Stroosma

    Beste ZZP’ers, het gaat niet alleen om het geld maar ook om de werkongelijkheid die er ontstaat in zorginstellingen waar zorgverleners in loondienst voornamelijk opdraaien voor de avond-, nacht- en weekenddiensten.
    Met teveel ZZP’ers kun je de continuïteit en kwaliteit van de zorg niet waarborgen als zorginstelling omdat er steeds meer ZZP’ers komen en minder mensen in loondienst. ZZP’ers horen zich nu al niet te houden aan het beleid van de zorginstelling waar ze een opdracht voor uitvoeren, ze hoeven zich alleen te houden aan de geldende beroepscode voor hun zorgverlenerssoort.
    De nieuwe regels zijn een aanscherping van de huidige wet, als de Belastingdienst de huidige wet zou handhaven zouden veel ZZP’ers in welke sector dan ook aangeduid worden als een verkapte werknemers.
    Afgezien van dat de lonen in de zorg de afgelopen 10+ jaar ver achter zijn gebleven in de zorg bij banen met vergelijkbaar opleidingsniveau is de al jaren foute gedachtekronkel bij managers van zorginstellingen dat werknemers met deeltijdcontracten compleet flexibel zijn in te zetten en instrueren dus ook zo de planners omdat te doen. Dat tot grote ergernis van de deeltijd werknemers die verknipte werkweken hebben die aanvoelen als voltijds werkweken maar er niet voor betaald krijgen. Dan is de keus voor het ZZP schap niet zo moeilijk te maken.
    Het is belangrijker dat het managementbeleid drastisch gaat veranderen bij veel zorginstellingen anders stappen er steeds meer zorgverleners op.

  2. HW

    Om met het laatste te beginnen Jorrit.
    Het is belangrijk dat het management drastisch gaat veranderen . Bij veel zorginstellingen zit daar een deel van het probleem .
    Daar ben ik het roerend mee eens .
    Voorts is de politiek al jaren bezig met een ontmoedigingsbeleid voor de ZZP’ers in dit land . Verder komt de leegloop in de zorg ergens vandaan .
    Maar dat lijkt in het hele zorg landschap een structureel probleem te worden de laatste jaren . Dat er frictie kan ontstaan tussen de ZZPer en werknemers in vaste dienst is ook waar . Naast het feit dat genoemde avond en nachtdiensten en weekend diensten extra worden betaald blijft het niet makkelijk dit altijd in de gezinssituatie in te passen voor zorgverlener in loondienst. Dit kan eventueel leiden tot de ZZP’ constructie .En is dan beter in te passen in de prive sfeer. Echter het werk moet wel gedaan worden, ook in genoemde diensten.
    Natuurlijk moet naast deze ZZP’ er constructie en hij/zij in loondienst het loongebouw op de schop . Met alleen een applaus voor de zorg , kan je met de huidige inflatie geen boodschappen meer doen op termijn .

  3. Baart051

    De minister staatssecretaris snapt niet hoe het in de praktijk werkt niet alleen in de zorg.
    Waardeloze regel voor werkgevers en opdrachtgevers laat staan voor zzp ers.
    Ben niet voor niets zelfstandig geworden.
    We moeten wel alles zelf betalen
    Schijnzelfstandigheid?
    Dat werkt deze regeling in de hand
    ..
    Stom dom dom