• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Jacob Wijnia

    ‘De verwachting is dat ziekenhuizen kunnen krimpen.’ En opnieuw een bezuiniging op de bedden. Hebben we dan niets geleerd van de huidige Coronacrisis c.q. capaciteitscrisis?

  2. Arne van Oranje

    @Jacob Wijnia, overheidsbeleidsmakers leren weinig tot niets van beleid wat eerder niet werkte. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor gefaald beleid, zie de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.
    – – –
    Preventie is goed om op in te zetten maar dat zal de zorg de eerst komende 10 jaar niet goedkoper maken, hoogstwaarschijnlijk duurder omdat je zowel met preventie bezig moet en zorg die ontstaan is voor de preventieaanpak.

  3. Robert Kreis

    Robert Kreis
    De vraag welk probleem NZa/ZIN willen oplossen. Zoals uit alle internationale vergelijkingen blijkt, is de (patiënt-gebonden) curatieve zorg in Nederland zuinig. Ons zorgsysteem – met 40% tijdsbeslag aan bureaucratie – is bijzonder kostbaar. Het plan van NZa/ZIN zal de bureaucratie doen toenemen met van bovenaf opgelegd overleg over “onzinnige zorg”. Huisartsen, medisch specialisten en ook verpleegkundigen hebben voortdurend onderzoek naar de effectiviteit van hun handelen. De bij “onzinnige zorg” genoemde percentages van 30-50% berust a. op gegevens uit het buitenland en b. op behandelingen waar geen RCT voor is. Met dit laatste is echter niet gezegd dat de behandeling onzinnig is. Tot slot een zorginstelling die “gefocussed” is op curatie kan je niet omvormen tot een preventie-centrum. Zeker niet als door bezuinigingen van de overheid fysiotherapeuten, diëtisten en voedingsmedewerkers zo’n beetje wegbezuinigd zijn.