• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Anton Maes

  Sorry hoor, maar de politiek wil het probleem niet zien. De beste zorg? Kijk eens bij Gijs van Loef op zijn website. Voor iedereen toegankelijk? Kijk naar de wachtlijsten en hoe deze worden “aangepakt”! Nu 10.000 GGZ patiënten langer dan de Treeknorm op de wachtlijst. En er wachten 16.382 mensen op een plek in een verpleeghuis. Rotte tanden? voor 0-18jr zit mondzorg in basispakket, nadien niet meer. Nee, ik erken het kostenprobleem, maar pleit voor een andere aanpak dan deze minister. Doe nu eerst eens een goede kostenanalyse en met een kostprijsberekening. In plaats van zinloze contracten met ‘handelsprijzen’ en topdown ‘kostenregulerende’ HLA’s. En als “het” te duur wordt, betrek dan de burger bij de afwegingen.

 2. W.M. Verhoeven

  Mooi dat op 1 dag twee artikels verschijnen:
  1. Ministerie van VWS: Niets doen betekent dat aantal plaatsen in verpleeghuis moet verdubbelen
  2. Ministerie van Financiën: Minister Hoekstra: stijging zorgkosten niet lang houdbaar

  Duidelijk is dat met de demografische ontwikkeling, de huidige verpleeghuiscapaciteit en zonder beleidswijzigingen het systeem onhoudbaar wordt. De oplossingen liggen in een maatschappelijke mix van: “langer thuis”, “geclusterd scheiden van wonen zorg”, “diversificatie van zorg, wonen en diensten”, “passende bekostiging (vanuit bedoeling en niet vanuit systemen)” en lokale oplossingen met centrale ondersteuning.

  De zorgvraagbehoefte op lokaal (postcodeniveau) is al bekend; meer onderzoek levert meer data op, maar levert meer data ook meer inzicht op? Welke informatie en inzicht is nodig om passend richting te geven?

  Johan van Houwelingen
  Bestuurder bij AAG