Er heerst onduidelijkheid over het voorschrijfbeleid voor medicijnen. Apothekers dringen aan op een richtlijn over wat nu echt medisch noodzakelijk is.
Onderzoek
Dit blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond, die is gepubliceerd in de Gezondgids van deze maand. Huisartsen hebben eerder dit jaar met het ministerie van VWS afgesproken dat zij zoveel mogelijk generieke middelen voorschrijven.
Flinke korting
Medisch specialisten voelen die noodzaak niet, omdat de geneesmiddelen die zij voorschrijven uit het ziekenhuisbudget komen. Veel ziekenhuizen hebben afspraken gemaakt met farmaceutische bedrijven om geneesmiddelen met flinke korting te krijgen. Die korting loopt volgens de Consumentenbond soms op tot 99 procent. De farmaceutische bedrijven hopen dat de patiënten, als zij eenmaal uit het ziekenhuis zijn ontslagen, de medicijnen zullen blijven gebruiken, aldus Mednet.
Aandringen
De helft van de 173 ondervraagde huisartsen blijkt patiënten weleens terug te sturen naar de medisch specialist om een herhaalrecept te vragen voor een specialité. In een flink aantal gevallen gebeurt dit niet en beslist een huisarts om de patiënt toch het merkgeneesmiddel mee te geven, dat hij eerder in het ziekenhuis kreeg. Bij ongeveer de helft van de patiënten gebeurt dit uit medische noodzaak, bij de andere helft niet. De belangrijkste reden dat artsen toch overstag gaan, is het aandringen van de patiënt. In dat geval vermelden zij op het herhaalrecept dat de specialité medisch noodzakelijk is.
Richtlijn
Een aantal van de 434 ondervraagde apothekers vindt dat er een richtlijn moet komen over wat echt medisch noodzakelijk is. “Artsen doen nu maar wat om van het gedoe af te zijn en vervolgens krijgen wij problemen aan de balie”, zegt één van hen. Ook bij huisartsen zit deze kwestie hoog. Eén van hen zegt: “Het gaat ten koste van mijn werkplezier en leidt tot moeizame gesprekken in de spreekkamer waarom die specialistenmedicijnen nu toch weer moeten worden stopgezet.”