Vrouwen die borstkanker hebben zoeken veel informatie op internet. Ook zijn zij gretige gebruikers van elektronische fora, waar zij ervaringen uitwisselen met lotgenoten en vragen stellen. Voor borstkankerpatiënten is daarom Breath ontwikkeld, een onlinetherapie waarmee de vrouw zelf kan bepalen of ze hulp nodig heeft en wanneer zij daarvan gebruik wil maken.
Breastcancer e-health
Breath, een afkorting van Breastcancer e-health, is ontwikkeld onder leiding van hoogleraar medische psychologie Judith Prins van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. Prins, die vrijdag haar intreerede houdt, is groot voorstander van doe-het-zelfpsychologie in de vorm van internettherapie. Wetenschappers doen op dit moment onderzoek naar de werkzaamheid van Breath. Als de onlinehulp een succes is, is het programma eind dit jaar voor iedereen beschikbaar.
Internettherapie UMC St Radboud
Het UMC St Radboud behandelt jaarlijks ongeveer 20.000 kankerpatiënten. Van hen komt minder dan 2 procent bij een medisch psycholoog terecht, aldus Prins. “Dat is als het ware het topje van een ijsberg. Want vrijwel elke kankerpatiënt ondervindt naast lichamelijke problemen ook psychische en sociale klachten.” Prins pleit er daarom voor elke kankerpatiënt te screenen op de behoefte aan psychologische zorg zonder hen meteen een complex en duur traject in te sturen.
Pink Ribbon
De hoogleraar heeft met steun van Pink Ribbon het onlinehulpprogramma ontwikkeld, omdat zij denkt dat bijna alle patiënten over krachten beschikken om de ziekte het hoofd te bieden. Vrouwen kunnen online leren om die krachten aan te spreken. Volgens Prins is dat een eenvoudige, doeltreffende en goedkope vorm van effectieve hulp. Het UMC heeft ook al onlineprogramma’s voor mensen met reuma en paren met vruchtbaarheidsproblemen. (ANP)