Het openbaar maken van zorguitkomsten leidt nauwelijks tot verbetering van zorgprocessen. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek onder 86 ziekenhuizen. Dat meldt Medisch Contact.
Media-aandacht
De onderzoekers verdeelden de deelnemende ziekenhuizen in twee groepen. De resultaten van ziekenhuizen voor hartfalen en acuut myocardinfarct (AMI) werden bij de ene groep bekend gemaakt in januari 2004 en bij de andere groep in september 2005. De eerste groep bracht tevens een persbericht uit en genoot uitgebreide media-aandacht. De tweede groep plaatste de resultaten slechts op een webpagina.
Effect bekendmaking
Het effect van de brede en vroege bekendmaking werd onderzocht door de zorguitkomsten tussen april 2004 en maart 2005 te vergelijken. De ‘vroege’ ziekenhuizen vertoonden nauwelijks betere resultaten. Volgens Medisch Contact was er bij één van de twaalf onderzochte AMI-indicatoren sprake van een significante verbetering. Dat zelfde geldt voor één van de zes hartfalenindicatoren. Bijna de helft van de ‘vroege’ ziekenhuizen zei maatregelen ter verbetering te hebben getroffen.
Weinig effectief
De resultaten suggereren volgens de onderzoekers dat het openbaar maken van zorguitkomsten ‘geen bijzonder effectieve methode’ is voor het verbeteren van de zorg.
Kanttekening
De onderzoekers maken wel de kanttekening dat het mogelijk is dat er geen verbetering waarneembaar was door de verschillende accenten die de ‘vroege’ ziekenhuizen in hun kwaliteitsprogramma’s legden. Daarnaast hadden een aantal ‘late’ ziekenhuizen alvast maatregelen getroffen naar aanleiding van de media-aandacht die de ‘vroege’ ziekenhuizen hadden gegenereerd.
>> Skipr 1 jaar Event <<
Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.