Een beter registratiesysteem bespaart de zorg tientallen miljoenen euro’s en levert daarnaast een kwaliteitsverbetering op. Darmkankerchirurg Eric-Hans Eddes en Rob Tollenaar stellen in De Stentor dat de meetgegevens bij behandelingen van darmkankerpatiënten niet goed zijn.
Impuls aan kwaliteit
Eddes en Tollenaar hebben het kwaliteitssysteem Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) ontwikkeld. Alle ziekenhuizen in Nederland houden hiermee de behandelingen van 8.500 darmkankerpatiënten bij. De meetgegevens van dit systeem zijn volgens de ontwikkelaars actueler en objectiever. Hierdoor is onderling vergelijken makkelijker. Eddes in De Stentor: “Doordat we de resultaten daarnaast per week terugkoppelen zien ziekenhuizen ook meteen of ze op bepaalde terreinen uit de pas lopen en kunnen dan bijsturen. Dat geeft een grote impuls aan de kwaliteit en werkt kostenbesparend.”
Besparingen
Volgens Eddes kan er tot 32 miljoen euro per jaar bespaard worden op soortgelijke aandoeningen als darmkanker. De invoering van het systeem kost 250.000 euro per aandoening. De chirurg twijfelt of de overheid wil investeren. “De overheid is niet scheutig met geld. We hebben immers ook al 80 miljard in onze banken gestoken.”
Sustainability Congres en Gala 2010
Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.
Twitteren over het Skipr evenement? Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.