Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, VVD, SP en GroenLinks wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) haar onderzoek naar de orthodontistentarieven uitbreidt. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
Registratie
Nu doet de NZa alleen onderzoek naar de inkomens van die orthodontisten die als zodanig ingeschreven staan in het specialistenregister. Daardoor lijken orthodontisten die niet officieel geregistreerd staan bij een tariefsverlaging de dans te ontspringen. Dinsdag bleek uit onderzoek van het FD dat meer dan honderd orthodontisten sinds begin 2007 hun specialisatie uit dat register hebben laten schrappen. Dit deden zij om hogere tarieven te kunnen declareren. Een tandarts die een beugel plaatst, mag daar meer voor declareren dan een orthodontist.
Spoeddebat
PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen vindt dit een vreemde situatie en wil in een spoeddebat uitleg van demissionair minister Klink van Volksgezondheid. “De gelegenheid maakt de dief”, aldis Van der Veen in het FD. “Maar daarmee wil ik absoluut niet goedpraten wat de orthodontisten hebben gedaan.” Ook Margreeth Smilde van het CDA wil op dit punt opheldering. “Ik wil weten hoe het nu zit met de inkomens van orthodontisten die als tandarts declareren. Ik hoop dat de NZa dit in het kader van de Wet marktordening gezondheidszorg ook kan onderzoeken.”
Titelmisbruik
Schrappen van het specialisme en toch het vak blijven uitoefenen is, hoewel volgens de NZa ongewenst, niet illegaal. Zich orthodontist blijven noemen is wel verboden. Dat heet titelmisbruik en is op grond van de Wet BIG strafbaar. Er staat een boete op van maximaal 3750 euro. Uit een steekproef van het FD onder 70 orthodontisten blijkt dat 39 uitgeschreven orthodontisten zich nog steeds voor orthodontist uitgeven. Tot nu toe is nog nooit iemand hiervoor bestraft. In totaal zijn er in Nederland naar schatting 250 al dan niet geregistreerde orthodontisten. Norminkomen uit onderzoek van het FD bleek maandag dat orthodontisten vermoedelijk veel meer verdienen dan het door de overheid vastgestelde norminkomen van euro 140 duizend per jaar.