Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gaat snijden in het personeelsbestand. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Dit blijkt uit een verklaring van de raad van toezicht. Onduidelijk is nog om hoeveel ontslagen het gaat.
Volgens voorzitter Derk Vermeer van de raad van toezicht zijn ingrepen onvermijdelijk. “Het ziekenhuis heeft een enorme wake up call gehad”, aldus Vermeer. “Er worden nu voortvarend maatregelen genomen om een stevige basis te leggen onder een vernieuwd en ook financieel stevig RKZ.”
Liquiditeitsproblemen
In mei bleek dat het RKZ met grote financiële problemen kampt. In 2010 startte het RKZ met een interne renovatie. Deze werd voorlopig gefinancierd met middelen uit de zogeheten ‘overfinanciering’. Geld van de zorgverzekeraar dat te veel was uitgekeerd en ook weer moet worden terugbetaald. De verwachting was dat tegen die tijd een langlopende lening bij een bank zou zijn afgesloten om aan de terugbetaling te kunnen voldoen. Dit bleek niet het geval, waardoor het ziekenhuis in acute liquiditeitsproblemen kwam.
Commissie
De financiële malaise leidde tot een wisseling in de top van het bestuur. De nieuwe raad van toezicht zette een onafhankelijke commissie aan het werk. De commissie Schellekens-Van Vliet constateert ondermeer dat de cultuur binnen het ziekenhuis te vrijblijvend was met onvoldoende aandacht voor kostenbeheersing en planning en control cyclus. De lijnorganisatie is zwak geweest. Er is ook meer sturing nodig vanuit de raad van bestuur en duidelijker toezicht van de raad van toezicht. Daarnaast wil de commissie meer proactieve betrokkenheid van de medische staf bij de bedrijfsvoering.
Spijtig
De commissie erkent wel dat het RKZ het op gebied van kwaliteit en veiligheid de laatste jaren goed heeft gepresteerd. Ook ziet de commissie op de werkvloer enthousiasme, gedrevenheid en werkplezier. “Dat maakt het eens te meer spijtig dat kostenreductie en optimaal financieel beheer niet tijdig genoeg zijn gerealiseerd”, aldus de commissie.
Spierballentaal
In het Noord-Hollands Dagblad toont vakbond Abvakabo FNV zich ontstemd over de voorgenomen ontslagen.“Spierballentaal van bestuurders voorafgaand aan het overleg met de bonden’’, zegt regiobestuurder Eric Maas. Dat de vakbond de ontslagplannen via de media heeft moeten vernemen, valt slecht bij Maas: “Dit is natuurlijk geen goed bedrijfsbeleid en zo komen we er ook niet uit met elkaar.”