De samenwerkingsproblemen binnen de vakgroep cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn de directe oorzaak van twee sterfgevallen tussen 2007 en 2012. Deze problemen behoren inmiddels tot het verleden, de afdeling is weer “goed op orde”. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek onder leiding van hartchirurg Henry van Swieten.
Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de commotie vorig jaar, toen naar buiten kwam dat tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Het onderzoek behelst de dossiers tussen 2007 en 2012. In totaal zijn gedurende deze periode 5370 patiënten geopereerd, 196 van hen overleden. In zestien gevallen leken er vreemde zaken aan de hand en uit nader onderzoek van Van Swieten blijkt dat twee van die sterfgevallen vermijdbaar waren.
Geen verder onderzoek
Ondanks deze “vermijdbare schade” is er in samenspraak met de nabestaanden en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten dit niet verder te onderzoeken. Ook is volgens een woordvoerster van het ziekenhuis in overleg met de nabestaanden besloten geen verdere uitspraken te doen over de omstandigheden waaronder deze twee personen zijn overleden. “Het gaat om een situatie waar we achteraf over hebben gezegd: dat had anders gemoeten.” Het ziekenhuis wil het rapport niet vrijgeven, ook niet geanonimiseerd “in verband met de privacy” aldus een woordvoerster tegen Skipr.
Sterfgevallen
Het ziekenhuis kwam 16 maart 2013 onder vuur te liggen nadat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Het ziekenhuis sprak dit tegen. Ook bleken enkele artsen op de afdeling slecht samen te werken. Het ziekenhuis dacht dat de sterfgevallen niet hieraan te wijten waren.
Van Swieten
Het hartcentrum staat per 1 april 2013 onder leiding van Henry van Swieten. Hij is afkomstig van het UMC St. Radboud. Van Swieten heeft eerder samen met het huidige interimhoofd van de afdeling cardiochirurgie van het Hagaziekenhuis Sjef Ernst de problemen bij het UMC St. Radboud aangepakt nadat het sterftecijfer daar in 2005 te hoog bleek. (ANP/ Skipr)