Voor wie onregelmatig werkt lopen de lonen zelfs op tot 9,5 procent. Nieuwe collega’s starten gelijk op de eerste trede van hun functieschaal. Verder stijgt het minimumloon naar zestien euro per uur.
Balansbudget
Het zogeheten balansbudget gaat van 500 euro naar 1000 euro. Deze regeling moet helpen om de werkdruk en het ziekteverzuim omlaag te brengen. Werknemers kunnen kiezen tussen meer vrije tijd of geld. Wie het gebruikt voor een opleiding krijgt zelfs tot 1400 euro.
Als laatste bond heeft NU’91 donderdag besloten akkoord te gaan met het onderhandelingsresultaat. Deze bond wilde eigenlijk hiervan af, omdat het bestuur achteraf “niet blij” was. Onder haar leden bleek “veel onvrede” over de loonsverhoging en het gebrek aan concrete afspraken over veiligheid, aldus NU’91: “Tegelijkertijd geven ze aan dat zij het belangrijk vinden om betrokken te blijven. En om mee te blijven praten aan de onderhandelingstafels over verbeteringen.”
Overgrote meerderheid
De FBZ en LAD laten weten dat een overgrote meerderheid van hun leden heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao ggz. Dit betekent dat de nieuwe cao met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar is ingegaan en loopt tot 1 augustus 2026. Er zijn belangrijke afspraken gemaakt over onder meer loon, zeggenschap, balansbudget, reiskosten en vergoeding scholing.
“We zijn enorm tevreden dat de grote meerderheid positief heeft ingestemd met het behaalde resultaat”, laten de LAD-onderhandelaars Robert Barendse en Brigitte Sprokholt weten. “De leden zijn met name te spreken over het feit dat de aftopping van de bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten eraf is en dat de crisisdienst gelijk is getrokken.”
Voor de leden was de loonstijging met 6,4 procent over de looptijd een doorslaggevende reden voor de leden. Positieve geluiden zijn verder te horen als het gaat om het recht op onbereikbaarheid. “Eindelijk. Bereikbaarheid wordt betaald”, laat een LAD-lid weten. Ook het resultaat op het gebied van ouderschapsverlof vinden velen ‘fantastisch’. Als laatste valt op dat veel LAD-leden blij zijn met het feit dat er geen loondifferentiatie meer is doorgevoerd. “Cao is niet bedoeld voor inkomenspolitiek”, aldus een lid.
Bevallings- en ouderschapsverlof
De FNV noemt nog een generatieregeling als apart recht, los van het balansbudget. Bij bevallings- en ouderschapsverlof krijgen de werknemers het loon 100 procent doorbetaald. En afspraken over bereikbaarheidsdiensten gelden straks ook voor medewerkers in crisisdiensten.
De FNV heeft sinds eind september vorige jaar moeten onderhandelen met de ggz-werkgevers over de nieuwe cao. Een tijdlijn van het overlegtraject staat op de website van de vakbond.
CAO GGZ 2025 tot augustus 2026 wordt door leden vakbonden FNV, LAD en FBZ met instemming begroet. Nu is het mooi dat in deze Branche de rust onder “medewerkers” (randvoorwaardelijke functies ) en “werkers “ ( BIG-) beroepen in het primair proces met tevredenheid is bereikt. Ik las echter dat NU’91 leden nog niet tevreden zijn. (Nb Er zouden 83.000 mensen in deze zorgbranche werken, waarvan ca 20.000 verpleegkundigen). Nu is lang niet iedereen lid van een vakbond ( in GGZ laag percentage ), maar in andere zorgbranches zouden voor verpleegkundigen meer gunstige resultaten bereikt zijn. Dat het wettelijk minimum loon naar 16 euro ging staat los van dit cao ggz resultaat. Een resultaat van 8% loonsverhoging over bijna twee kalenderjaren is mooi, maar gezien inflatie cijfers niet hoog. En over de bestaande loon- en pensioenkloof van oa verpleegkundigen las ik niets. Moeten deze zorgprofessionals zich nu maar blijven schikken? Een eigen CAO voor verpleegkundigen in de gehele zorgsector zou mogelijk beter passend zijn, evenals een eigen pensioenfonds ( vgl Denemarken). Er blijft wel wat te wensen over.