Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten voor september plannen klaar hebben om de zorg te kunnen voortzetten tijdens een grote uitbraak van de Mexicaanse griep, Nieuwe Influenza A (H1NI). Dertig tot vijftig procent van het zorgpersoneel loopt kans zelf ziek te worden. Dat is meer dan in andere sectoren.
Bescherming van personeel
De voortzetting van de hulpverlening kan daarmee “ernstig in gevaar komen”, schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) aan de zorginstellingen. De instellingen ontvangen donderdag 16 juli een brief over de plannen die zij moeten ontwikkelen. In de plannen moet komen te staan hoe de instelling de werknemers tegen het griepvirus beschermt en overbelasting van gezond personeel voorkomt. Ook goede voorlichting aan het personeel is noodzakelijk. Er moet nog landelijk bekeken worden hoe zorginstellingen moeten omgaan met de vraag welke patiënten bijvoorbeeld het eerst op een afdeling intensive care terechtkomen.
Klink wil vaart maken
Klink wijst erop dat er de afgelopen jaren al veel in gang gezet is om een grieppandemie het hoofd te kunnen bieden, zoals het maken van draaiboeken, de aanschaf van virusremmers en training van personeel. Maar niet alle zorginstellingen zijn daar voldoende van op de hoogte. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde vorig jaar vast dat de voorbereiding van de zorg op een grote griepgolf nog gaten vertoont. Daarom dringt Klink nu aan op snelle actie.
NVZ als informatiebron
Volgens de NVZ vereniging van ziekenhuizen liggen er al draaiboeken, protocollen en checklisten klaar en komt er binnenkort een speciale website met informatie, zodat ziekenhuizen elkaar kunnen inspireren en informeren over de beste aanpak. Ziekenhuizen zullen bijvoorbeeld ten tijde van een uitbraak spoedeisende operaties voor laten gaan. Ze kunnen ook aparte afdelingen openen voor grieppatiënten en zelfs besluiten om een aparte ingang te openen.
Voorbereidingen ActiZ
Brancheorganisatie van verpleeg-, verzorgingstehuizen en thuiszorginstellingen ActiZ is sinds het voorjaar al bezig met voorbereiden. ActiZ past de bestaande calamiteitsplannen verder aan en breidt ze uit voor een eventuele griepuitbraak, zegt een woordvoerder. “Zo kijken we of bestaand personeel bijvoorbeeld andere zorgtaken kan uitvoeren, als personeel uitvalt. En we kijken of zorgondernemingen bijvoorbeeld personeel kan uitwisselen, in een soort personeelspool.” Communicatie met zorgverleners, cliënten en familie is in het griepscenario het belangrijkst, vindt ActiZ. “Vooral op dat gebied wordt hard gewerkt aan de draaiboeken.” Ook de GGD bereidt zich al maanden voor, maar zegt niet bezig te zijn met aparte noodplannen. “De standaardcontinuïteitsplannen liggen klaar.”
Controle door IGZ
De IGZ zal dit najaar, als de Mexicaanse griep zich naar verwachting sterk uitbreidt, bekijken of de zorg er genoeg aan heeft gedaan om patiënten te kunnen blijven helpen. (ANP)