Diverse organisaties en de politiek keren zich tegen de bezuinigingen in de zorg die demissionair minister Ab Klink van VWS maandag bekend heeft gemaakt. Hij wil onder meer een eigen bijdrage invoeren voor bezoek aan de logopedist en ergotherapeut. Die bijdrage zou tien euro zijn per behandeling. De gratis tandartshulp voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar wordt ook geschrapt, als het aan de minister ligt.
Belangenorganisaties
Volgens de belangenorganisatie van tandartsen NMT zullen jongeren later meer problemen krijgen met hun gebit als ze, vanwege de kosten, op jonge leeftijd niet meer naar de tandarts gaan. De belangenorganisatie van logopedisten NVLF zegt dat logopedie geen luxe is, maar bittere noodzaak. Mensen kunnen beter functioneren als ze, na bijvoorbeeld een beroerte, weer leren spreken. Ook kinderen kunnen beter uit de voetenop school als ze bij de logopedist spraakles krijgen.
De beroepsvereniging van ergotherapeuten, Ergotherapie Nederland, heeft dinsdag voorspeld dat de gezondheidszorg juist duurder wordt als er bezuinigd wordt op ergotherapie. Volgens de organisatie staat vast dat bijvoorbeeld patiënten met beginnende dementie langer zelfstandig kunnen blijven wonen als ze ergotherapie ondergaan. Kinderen met concentratieproblemen op school zullen sneller vastlopen als ze hun therapie moeten missen, waarschuwt de club. Ook dat zal de maatschappij dan extra geld kosten, menende ergotherapeuten.
De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad (CG-raad) vindt dat Klink beknibbelt op de inhoud, terwijl hij zou moeten kijken naar de uitgaven op de lange termijn.
Reacties politieke veld
Ook de politiek reageert ongerust. SP-Kamerlid Renske Leijten roept minister Klink via Twitter op om terug te komen uit Zuid-Afrika. Leijten op Twitter: “Wat is belangrijker? Een wedstrijd van Oranje of een debat over giga-bezuinigingen op de zorg? SP wil dat Klink terugkomt voor uitleg.” De SP vindt de plannen van Klink kortzichtig en onrechtvaardig.
Eelke van der Veen, Tweede Kamerlid voor de PvdA, noemde de maatregelen van Klink in het Radio 1-Journaal ‘traditioneel hapsnap-beleid’, weet de NOS. Van der Veen vindt het terughalen van overschrijvingen bij de burger door het eigen risico te verhogen ‘wrang’. Halbe Zijlstra van de VVD vindt dat het kabinet met de plannen geen fundamentele keuze maakt. Zowel de VVD als de PvdA willen bezuinigen, maar kunnen zich niet vinden in de manier waarop. (o.a. NOS en ANP)