SOS-arts eist een schadevergoeding van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa heeft SOS-arts laten weten dat de activiteiten van de organisatie niet binnen het kader van de niet-verzekerde zorg vallen. Dit terwijl de NZa in juni 2008 had toegezegd dat SOS-arts als innovatieproject zou kunnen starten. Voor SOS-arts is de maat vol.
Innovatieproject van de baan
SOS-arts spreekt van jarenlange obstructies, vertragingstactieken en vals spel van de NZa. SOS-arts zou volgens de NZa binnen de beleidsregel Innovatie kunnen starten mits er met minstens één verzekeraar een samenwerking werd aangegaan. Dat is DSW/Stad Holland geworden. Nu wijst de NZa de aanvraag om te participeren binnen de beleidsregel Innovatie af, omdat het zou gaan om een innovatieaanvraag voor aanvullende zorg. SOS-arts: “Er bestaat echter geen twijfel over dat het voorstel van de NZa in juni 2008 om als innovatieproject te starten, betrekking had op vergoeding door de basisverzekering met daarbij een eigen bijdrage. Waarom zou de NZa destijds anders aangegeven hebben dat er minstens de samenwerking met een verzekeraar nodig was als het niet om de basisverzekering ging?”
‘Gesjoemel en geschuif’
Initiator Arnold Verhoeven vermoedt dat de NZa en minister Klink zijn gezwicht onder de druk van bestaande partijen als de LHV ‘die hun monopoliepositie in gevaar zien komen’. Advocaat Jan-Koen Sluijs stelt in een persverklaring: “Het dossier krijgt ernstige trekken van gesjoemel en geschuif met regeltjes waarbij de ratio van de gereguleerde marktwerking uit het oog is verloren. Met dit nieuwe standpunt stapt de NZa met een voet over het ravijn.” Volgens Sluijs heeft de NZa de belangen van SOS-arts opzettelijk geschaad.