• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. pvanloon@planet.nl

    Met 40 jaar ervaring in het beoordelen van de buitenkant van het menselijk lichaam als orthopeed en wervelkolomspecialist ben ik de immer aanwezige relatie van (zeker vroege) adipositas en het hebben van ongezonde houding (hyperkyfose, thoracolumbale kyfose) en een gebrek aan flexibiliteit (buktest, handen al dan niet aan de grond) als epidemiologisch snel te onderzoeken waarheid gaan zien, die kan worden geïmplementeerd in preventiekansen.
    Het zeer snel oplopen van incidenties van rugklachten bij kinderen, blessures bij kinderen, darmproblemen bij kinderen, adipositas bij kinderen als gevolg van zitten en gebrek aan goed bewegen (vrij spel, gymnastiek)maakt duidelijk, dat de preventie op deze gelijk oplopende verminderde optimalisatie van gezondheid een gezamenlijk doelobject in de leefstijl van kinderen moet hebben. Het RIVM heeft de sedentaire leefstijl van kinderen al voor meer chronische aandoeningen verantwoordelijk gesteld: DM ( juist ook zonder adipositas), hart- en vaatziekten (ritmestoornissen) en de veelvoorkomende kankersoorten (mamma en prostaat) verantwoordelijk gesteld. Preventie zal moeten komen uit weer oppakken van de ooit effectief uitwerkende hygiëne rond houding en bewegen in de vroege fase van de groei. Zitten legt de stofwisseling in haar slaapstand, Kyfosevorming en verstijving brengen ventilatie, darmwerking en effectiviteit diafragma en buikspieren op blijvende achterstand.