De kleine ziekenhuizen zijn er niet in geslaagd voor het jaar 2013 een speciale zorgpolis voor streekziekenhuizen op de markt te brengen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
De Samenwerkende Algemene ziekenhuizen (SAZ) wilden met de Beter Dichtbij Polis de concurrentie met de vier grote zorgverzekeraars (Achmea, UVIT, CZ en Menzis) aan te gaan. Dat meldden zij afgelopen juni. Het plan was om de Beter Dichtbij Polis onder te brengen bij een al bestaande grote verzekeraar.
Regionale ziekenhuizen
“Hopelijk gaat het wel voor het jaar 2014 lukken, maar we zijn er vanwege wettelijke procedures en eisen jammer genoeg dit jaar te laat mee”, zegt woordvoerder Chris Wiggers van de SAZ in het Dagblad van het Noorden. “Onze gedachte was verzekerden de kans te bieden ook te kunnen kiezen voor een verzekeraar die de regionale ziekenhuizen overeind wil houden. Maar we moesten voor een bepaalde datum de polis inleveren bij enkele instanties en dat hebben we niet gehaald.”
Tegenwicht
De streekziekenhuizen willen met hun speciale zorgpolis een tegenwicht bieden. De vier grote zorgverzekeraars zitten allemaal op de lijn dat zorg geconcentreerd moet worden. Dat betekent volgens de SAZ dat in de regio op termijn vooral aangeklede huisartsenposten, ‘diagnostische centra’ en ouderenzorg-centra overblijven, terwijl de echte ziekenhuiszorg met complexe operaties wordt samengevoegd. Voor patiënten betekent dit dat ze steeds verder moeten reizen voor zorg. “Je ziet dat patiënten tegenwoordig steeds vaker lijden aan verschillende ziektes tegelijk”, zegt Wiggers in de krant. “De kans bestaat dat zulke patiënten dan als het ware uit elkaar getrokken worden. Op de ene plek wordt hun ene ziekte behandeld, op de andere locatie de andere. Dat willen wij met onze Beter Dichtbij Polis tegengaan, we kiezen dan voor één behandeling voor de totale patiënt. Dat vonden vele partijen ook een goede gedachte, maar dit jaar gaat het dus nog niet lukken.”