Op termijn vervallen 250 arbeidsplaatsen in Tergooiziekenhuizen en de verbouw of nieuwbouw is voorlopig van de baan. Het ziekenhuis stevent af op een verlies van zeven miljoen euro in 2010. Dat blijkt uit het plan van aanpak voor Tergooi van interim voorzitter van de raad van bestuur Leo Schoots (foto) en lid van de raad van bestuur Gerard Innemee.
Verlies marktaandeel
Schoots geeft in de Gooi en Eemlander aan dat het verlies van marktaandeel de voornaamste oorzaak is voor de financiële problemen. In vier jaar tijd is Tergooi ongeveer tien procent van het werk kwijtgeraakt. Schoots wil de patiënten terugwinnen door klantvriendelijker te zijn. Hierbij denkt hij aan het behoud van de spoedeisende hulp in Hilversum en de telefonische bereikbaarheid van de poliklinieken. “Wát een antwoordapparaten zijn hier! Dat schrikt af.”
Financieel herstelplan
De financiële situatie moet ‘significant’ verbeteren om toekomstplannen, zoals ver-/nieuwbouw te kunnen realiseren. Er komt een financieel herstelplan dat moet leiden tot een positief resultaat in 2011 oplopend tot minimaal vijf miljoen euro in de jaren daarna. In het voorjaar is een start gemaakt met een bezuinigingsoperatie. Het plan van Schoots en Innemee is hier een vervolg op.
Arbeidsplaatsen
Tergooi zet zo’n 250 arbeidsplaatsen meer in om de zorgverlening uit te voeren dan vergelijkbare ziekenhuizen. Het ziekenhuis bepaald de komende tijd hoeveel en welke mensen boventallig zijn. Voor hen komt er een herplaatsingstraject. Tergooi probeert gedwongen ontslagen te voorkomen en alle medewerkers voor het einde van 2010 duidelijkheid te bieden.
Heroverweging toekomstplannen
De raad van bestuur zal de huidige toekomstplannen, inclusief het zorghotel en het zorgpark in Hilversum, heroverwegen. Hierbij behoort de ontwikkeling van een alternatief plan tot de mogelijkheden. Wat Schoots betreft blijft het uitgangspunt één ziekenhuis op twee locaties. In een persverklaring stelt hij: “Als daarbij de spoedeisende hulp ook in Hilversum open kan blijven, dan is dat wenselijk.” Zijn voorganger Claudia Zuiderwijk wilde de SEH juist opdoeken.