De Tweede Kamer wil dat de schop in de grond gaat voor de nieuwbouw van ziekenhuizen. Volgens het CDA is er nu sprake van een bouwstop, andere fracties hielden het op een stagnatie. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei in het overleg met de Tweede Kamer op woensdag 1 juli al het nodige te doen om de vaart erin te houden. Hij stelt dat er ook ziekenhuizen zijn die de nieuwbouw wel van de grond hebben gekregen.
Versnipperde aanpak
Veel ziekenhuizen hebben problemen met de financiering van bouwplannen door de financiële crisis en de nieuwe manier van financiering van de nieuwbouw. Banken vragen hogere rente en verlenen moeizaam leningen. De overheid geeft de ziekenhuizen extra geld voor de hogere rente en stopt 160 miljoen euro in de bouwplannen. De Tweede Kamer vindt de aanpak echter te versnipperd.
Compensatie blijft voorlopig uit
Sinds begin 2008 hoeven ziekenhuizen hun bouwplannen niet langer aan de overheid voor te leggen. De financiering moeten zij zelf regelen. Dat kunnen ze doorberekenen in de prijzen. Ziekenhuizen die veel nieuwbouw op stapel hebben staan, kunnen daardoor duurder worden dan hun concurrenten. Dit nadeel kan de overheid pas over een paar jaar compenseren. Het is nog onduidelijk hoe een noodmaatregel voor ziekenhuizen die door het nieuwe regime acuut in de problemen komen eruit gaat zien.
Voorwaarden voor noodsteun
Daardoor weten banken niet waar ze aan toe zijn. Nieuwbouw komt maar mondjesmaat tot stand of wordt door een hogere rente duurder. Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft bekend gemaakt 650 miljoen euro te investeren in nieuwbouw, het Maxima Medisch Centrum breidt voor 120 miljoen euro uit. Minister Klink gaf aan dat de voorwaarden voor de noodsteun binnenkort duidelijk worden. Ook gaat hij bekijken hoe de extra bouwimpuls van 160 miljoen uit gaat vallen. (ANP)