• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. thissen

    Het CDA-programma bevat een aantal goede elementen. Opwaardering van het beroep van verpleegkundigen en bestuurlijke invloed, aandacht voor preventie, eisen stellen aan nieuwe aanbieders van zorg. Het voorgestelde onderscheid tussen regio-ziekenhuizen die basiszorg leveren en ziekenhuizen die alleen topzorg leveren (plus onderwijs en onderzoek) lijkt mij lastig en vraagt om enorme aanpassing van het financieringssysteem en in personele zin, terwijl dit onderscheid nu al redelijk plaats vindt. Het CDA biedt geen oplossing voor de onderliggende kwestie dat een groot deel van de zorg die nu in ziekenhuizen wordt verleend niet in de dure omgeving van het ziekenhuis behoeft plaats te vinden. Veel zorg (circa 40% van alle behandelingen) kan buiten het ziekenhuis (en dus goedkoper) kwalitatief goed worden aangeboden. Dat geldt voor Topklinische ziekenhuizen en regionale ziekenhuizen. De kern van (te) dure ziekenhuiszorg wordt dus in het CDA-programma niet aangepakt.
    Jan Willem Thissen

  2. wulf@mede-menszijn.nl

    Ik vraag me weleens af wat de politiek van zorg en ziekenhuizen afweet. Klinkt leuk: ” regio-ziekenhuizen voortaan voor basiszorg en academische ziekenhuizen voor de echt specialistische zorg.” Het is echter allang niet meer zo dat je voor gewone zorg en operaties in een academisch ziekenhuis terecht kan, meestal heb je dan al een episode regio-ziekenhuis achter de rug of een zwaar ongeval met hersenletsel. Ik kan het nog sterker vertellen; we zijn al zover dat academische ziekenhuizen zich onderling specialiseren t.o.v. elkaar. Om het voorbeeld stofwisselingsziekte te noemen; als het een mitochondriele achtergrond heeft weten ze er in Nijmegen het meest van af, voor stapelingsziekten weer meer in Utrecht en in Amsterdam weer op een een ander aangrijpingspunt. Deze specialisaties zijn er ook waar te nemen voor andere aandoeningen binnen academische ziekenhuizen. Verder is het zo dat regioziekenhuizen hun bestaansrecht en mogelijkheid tot nieuwbouw (bijv. Meander MC) in Amersfoort) te danken hebben aan behandelingen en vaardigheden waar ze zich in gespecialiseerd hebben, waar ze zich mee profileren, zelfs goedkoper dan in academische ziekenhuizen. Als deze ziekenhuizen alleen nog maar basiszorg mogen gaan doen en alleen nog maar patiënten binnen kunnen halen op grond van de regio en verder zich niet van elkaar kunnen onderscheiden dan twijfel ik aan hun voortbestaan. Ik denk dat het CDA in hun programma huidig specialistisch inzicht en kennis mist.