IPSE Studies onderzocht de kosten en prestaties van gemeenten op het gebied van maatschappelijke ondersteuning in 2022.
Doelmatigheid
Ook voor veel andere gemeenten lijkt er ruimte voor kostenbesparingen. Gemiddeld bereiken de 316 onderzochte gemeenten een doelmatigheid van 87 procent. Dit betekent dat een gemiddelde gemeente dezelfde prestaties kan leveren tegen 13 procent lagere kosten.
Van de 316 onderzochte gemeenten bereiken er 101 minder dan 80 procent op doelmatigheid. Er zijn 48 gemeenten met een doelmatigheid van minder dan 70 procent. Beide een stuk lager dan het gemiddelde van 87 procent.
Grote versus kleine gemeenten
Uit de analyse blijkt dat de kosten van hulpmiddelen en diensten per cliënt sterk samenhangen met de grootte van de gemeente. Grotere gemeenten maken gebruik van schaalvoordelen, waardoor de kostprijs per eenheid dienstverlening lager wordt. Dit effect vlakt af bij de allergrootste gemeenten.
Ook zagen de onderzoekers dat het aandeel 60-plussers een negatief effect heeft op de kosten van hulpmiddelen en diensten. Dit betekent dat de kosten per eenheid prestatie voor deze groep cliënten gemiddeld lager liggen. Voor andere cliëntkenmerken (niet-westerse achtergrond en laag inkomen) kon geen significant verband met de kosten worden vastgesteld.
De overhead ratio, de verhouding tussen de uitvoeringskosten en de inkoopkosten, blijkt bij alle gemeentegrootteklassen een significant positief effect op de kosten te hebben en dus een negatief effect op de kostendoelmatigheid.
Dit artikel kan best een beetje begrijpelijker geschreven worden.