Tienduizenden patiënten laten zich in het ziekenhuis behandelen terwijl dit bij de huisarts tot tien keer goedkoper kan. Dat meldt de Volkskrant op basis van de openbaarmaking van de gegevens uit het DBC Informatiesysteem (DIS) door DBC Onderhoud.
Het gaat om patiënten die zich met kleine problemen bij het ziekenhuis melden, terwijl ze eigenlijk naar een huisarts of huisartsenpost moeten. Het betreft bijvoorbeeld het hechten van een wond (405 euro), het stelpen van een bloedneus (410 euro) of het plaatsen een spiraaltje (505 euro). In 2012 lieten ruim 60 duizend patiënten een wond hechten en ontsmetten in het ziekenhuis, nog eens 21 duizend patiënten kregen in het ziekenhuis voor gemiddeld 165 euro een hechtpleister opgeplakt.
Kostenbewustzijn
Met de openbaarmaking van de behandelprijzen hoopt DBC Onderhoud patiënten kostenbewuster te maken. Ook verwacht DBC Onderhoud dat meer transparantie van belang kan zijn voor de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Tot nu toe waren gegevens over prijzen, aantal behandelingen en omzet alleen in te zien met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
Wat patiënten zich niet realiseren is dat ze met een behandeling in het ziekenhuis niet alleen de zorgkosten opjagen, maar vaak ook een dief van hun eigen portemonnee zijn. Vanwege het eigen risico van 360 euro betaalt de patiënt een eenvoudige behandeling vaak volledig uit eigen zak. Om die reden hebben veel ziekenhuizen al waarschuwingen opgehangen dat de kosten voor behandelingen op de spoedeisende hulp hoger zijn dan bij de huisarts.