Vrijwel alle universitaire medische centra (UMC’s) werken aan plannen om de kosten terug te dringen. Maar vooral waar het om zeer specialistische zorg gaat, moet dat wel in onderling overleg gebeuren, zei een woordvoerder van de koepelorganisatie NFU dinsdag. Aanleiding is de zogenaamde postcodecheck waardoor enkele patiënten werden geweigerd in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).
Bezuinigingsmaatregel azM
Het azM voerde recent op de afdeling klinische immunologie een postcodecheck in. Patiënten buiten een bepaald postcodegebied werden niet meer geholpen. Het ziekenhuis liep hiermee vooruit op een bezuinigingronde waarbij het zijn gehele zorgaanbod kritisch tegen het licht houdt. Dat is volgens de directie nodig om de toekomst van het ziekenhuis veilig te stellen, ook in het licht van de verwachte miljardenbezuinigingen die het kabinet moet doorvoeren ten gevolge van de economische crisis.
Topreferente zorg
Maar volgens de NFU had het ziekenhuis daar niet zomaar toe mogen beslissen. De afdeling klinische immunologie levert zogenoemde topreferente zorg, veelal aan mensen met zeldzame aandoeningen. Die wordt alleen aangeboden door universitaire ziekenhuizen, die daarvoor ook extra financiering krijgen van de overheid. Daarnaast fungeren de UMC’s als streekziekenhuizen en als opleidingsinstituten van medische specialisten.
Overleg met alle UMC’s
Als een universitair ziekenhuis om wat voor reden dan ook de toegang tot topreferente zorg wil beperken, moet het altijd overleggen met de andere UMC’s. De continuïteit van die vaak complexe behandelingen moet namelijk gewaarborgd blijven. “Dat is een collectieve verantwoordelijkheid van alle UMC’s”, aldus de NFU-zegsman. Hij benadrukte dat geen enkel ander UMC op dit moment overweegt topreferente zorg te beperken tot de eigen regio.
Politieke bezorgdheid
Afgelopen weekeinde leidden mediaberichten over de postcodecheck in het azM tot kritische vragen van onder anderen minister Ab Klink van Volksgezondheid. Ook de Tweede Kamer reageerde bezorgd. De vrees bestaat dat meer ziekenhuizen uit kostenoverwegingen patiënten gaan weigeren met zeldzame aandoeningen waarvan de behandeling lastig en duur is. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de zaak.
azM trekt maatregel in
Uiteindelijk ging het ziekenhuis overstag en kondigde het aan dat voorlopig alle patiënten die zich melden op de afdeling klinische immunologie, ongeacht hun postcode, weer op behandeling kunnen rekenen. In een verklaring erkende de directie van het azM dat zij bij het besluit om het werkgebied van de afdeling te beperken, niet zorgvuldig genoeg te werk is gegaan. De afstemming met andere ziekenhuizen ontbrak.
Bezuinigingsoperaties ziekenhuizen
De bezuinigingsoperatie bij het azM gaat wel door. Een besluit over welke medische disciplines blijven en welke worden ondergebracht bij andere zorgaanbieders valt naar verwachting eind februari. Andere ziekenhuizen zullen volgens de raad van bestuur niet aan vergelijkbare ingrepen ontkomen. “Ziekenhuizen zullen hun zorgaanbod in goede onderlinge samenspraak moeten gaan verdelen om de zorg betaalbaar en dus uiteindelijk ook beschikbaar te houden”, stelde het ziekenhuis in Maastricht in een verklaring. (ANP)
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.