• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Jorrit Stroosma

  Maar het wordt wel wat precairder met de medicijnentoevoer, er mag dan echt niks meer uitvallen in de aanlever keten. VWS neemt niet zomaar tijdelijk de financiële regie bij een failliet bedrijf over, daar moet echt wel een heel groot maatschappelijk belang voor zijn.
  Dat Zorgverzekeraars Nederland het voor een deel tracht te bagatelliseren maakt voor mij alleen maar te meer duidelijk dat ze geschrokken zijn dat door hun extreem efficiënte medicijninkoop het leven van hun zieke verzekerden in gevaar had kunnen komen.
  Die overdreven efficiency zorgt in meer zorgsectoren voor onveilige situaties.

 2. lucas van der Hoeven

  Dat ZN een kortzichtig, afgepast en financieel karig beleid voert wordt uit hun bovenstaande reactie weer eens duidelijk. Een beleid gericht op langdurige, duurzame investeringen in de farma sector ontgaat ZN blijkbaar. Dat daardoor enorme prijs- en logistieke fluctuaties kunnen ontstaan, is een riskante kwestie. Die onzekerheid op termijn, zal in hogere prijzen worden vertaald en dus meer zorgpremie voor patiënten. Investeringen of garantie stelling om faillissement van InnoGenerics af te wenden, zou eigenlijk hoog op hun agenda dienen te staan. Zo blijkt ook nu in Griekenland een soortgelijke geneesmiddelen voorziening affaire te spelen. Misschien zou ZN daar lering uit kunnen trekken!
  Reuters // ATHENE, 4 januari (Reuters) – Griekenland heeft woensdag aanvullende maatregelen aangekondigd om bepaalde geneesmiddelentekorten aan te pakken, een probleem dat naar eigen zeggen wereldwijd is en wordt toegeschreven aan een toename van seizoensgebonden virusinfecties, problemen met de toeleveringsketen, de energiecrisis en verminderde export uit Azië.
  Minister van Volksgezondheid Thanos Plevris zei dat hoewel Griekenland voorlopig genoeg voorraden heeft, de productie van generieke geneesmiddelen in Griekse fabrieken zal worden verhoogd en dat er controles zullen plaatsvinden in apotheken en grote geneesmiddelenmagazijnen om te controleren of ze over de volgens de Griekse wet vereiste reserves beschikken.
  “Er is een tekort aan bepaalde merkgeneesmiddelen die paracetamol, antibiotica en beademingsapparatuur bevatten… vooral voor kinderen”, zei Plevris tijdens een persconferentie, eraan toevoegend dat het probleem tot nu toe wordt aangepakt met generieke geneesmiddelen.
  De minister voegde eraan toe dat hij een brief heeft gestuurd naar de gezondheidscommissaris van de Europese Unie met het verzoek om betere coördinatie en een bredere interventie om het probleem aan te pakken. Greece takes measures to tackle medicine shortages | Reuters Lucas van der Hoeven