Chronisch zieke patiënten krijgen vaak onterecht geen vergoeding voor behandelingen. Dit komt doordat zorgverzekeraars niet goed op de hoogte zijn van het basispakket. Dat meldt het AD.
Zorgverzekeraars en specialisten niet consequent
De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) heeft zorgverzekeraars en specialisten een lijst medicijnen voorgelegd die volgens de regels vergoed worden. Navraag bij de verzekeraar leerde echter dat deze niet vergoed worden. De zorgverzekeraars en specialisten hebben in het onderzoek verschillende antwoorden op dezelfde vraag gegeven. Taxivervoer van huis naar het dialysecentrum voor controle moet vergoed worden, maar 19 van de 24 deelnemende zorgverzekeraars doen dit niet. NVN-directeur Wil van Dinther in het AD: “We horen hier vaak verhalen van patiënten die in de problemen zijn geraakt doordat ze niet krijgen waar ze recht op hebben. Er moet meer duidelijkheid komen; het basispakket mag niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn.”
Breder trekken dan nierpatiënten
Het College voor Zorgverzekeringen vindt het rapport van de NVN herkenbaar en heeft al aanbevelingen naar het ministerie van VWS gestuurd. Het is onderzoek is weliswaar gericht op nierpatiënten, maar het zou ook van toepassing kunnen zijn op andere patiënten met chronische aandoeningen. De Raad voor Chronisch zieken en Gehandicapten (CG-Raad) ontvangt bijvoorbeeld veel klachten over vergoedingen van mensen met reuma en diabetes. Directeur van de CG-Raad Ad Poppelaars spreekt van willekeur. “Mensen die chronisch ziek zijn hebben lang niet altijd de kracht om beslissingen van de zorgverzekeraar aan te vechten. Op deze manier krijgen alleen de mensen die mondig zijn de zorg die ze verdienen.”