Genderongelijkheid is een breed maatschappelijk probleem. Binnen de geneeskunde leidt het tot ongelijkheid in de kwaliteit van zorg, waarbij vooroordelen over een bepaald gender een belangrijke rol spelen. Rijksmuseum Boerhaave laat in de tentoonstelling ‘Ongezien’ de genderongelijkheid in de geneeskunde zien. Wij volgen tijdens een rondleiding de route van de genderbias; van ‘ongezien’, naar ‘miskend’, ‘in opstand’ naar ‘dat moet anders’.
“De blik in de geneeskunde is vooral vanuit het mannelijk perspectief van het lichaam. Dat kent de nodige gevolgen. Pas als je je realiseert wat deze gevolgen zijn, komt de opstand en worden mensen aangezet om er ook echt iets aan te gaan doen”, zegt curator Mieneke te Hennepe.
Luister in de podcast hoe in reclames voor artsen vele vooroordelen zaten voor mannelijke én vrouwelijke patiënten, hoe zelfs de kleding van vrouw van invloed was op hun gezondheid en waar we nu staan als het gaat om gelijkwaardige zorg. Stelt het historische perspectief gerust, of moeten we ons zorgen maken?
