ACTUEEL

Aanpak pestgedrag ouderen wint MSD-Award

Aanpak pestgedrag ouderen wint MSD-Award

Het projectvoorstel 'Zilvergrijs' dat pestgedrag onder ouderen in zorginstellingen bespreekbaar maakt met een theatervoorstelling op locatie, is beloond met de MSDCARE Award 2012. Juryvoorzitter en trendwatcher Adjiedj Bakas reikte vrijdag de award uit tijdens de Geriatriedagen in Den Bosch.

Verbeteren ouderenzorg

'Zilvergrijs' is bedacht door cultureel ondernemers Ineke Broerse en Agnes Groen van de Stichting Welzijn en Kunst uit Groningen. Aan de award is een geldprijs verbonden van 15.000 euro voor de uitvoering van het project. MSD wil met de jaarlijkse prijs, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt, een bijdrage leveren aan de verbetering van de ouderenzorg.

Taboedoorbrekend

De jury noemt het winnende project 'creatief en taboedoorbrekend.' Het probleem van pesten onder ouderen in zorginstellingen wordt volgens Broerse en Groen onderschat. Uit cijfers van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat één op de vijf bewoners van verzorgingshuizen met pestgedrag van andere bewoners te maken heeft.

Pestprotocol

Directeur Jan Romme van het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft eerder gepleit voor de invoering van een landelijk pestprotocol in ouderenzorginstellingen. Branchevereniging ActiZ en de ouderenbond ANBO vinden optreden tegen pesten volgens Broerse en Groen bovenal een verantwoordelijkheid van de zorginstellingen zelf. Zilvergrijs wil met de theatervoorstelling een spiegel voorhouden en handreikingen bieden die cliënten, verzorgend personeel, vrijwilligers en mantelzorgers eenvoudig kunnen toepassen om sociaal ongewenst gedrag aan te pakken.

Inzendingen MSDCARE Award 2012

Voor de MSDCARE Award 2012 zijn 36 voorstellen ingediend. De jury, bestaande uit onder meer een vertegenwoordiger van overkoepelende ouderenzorgorganisaties, een hoogleraar en een zorgondernemer, hebben zeven projecten tot kansrijk bestempeld, waaruit drie genomineerden zijn gekozen. MSD ziet graag dat naast de winnaar ook de overige zes kansrijke projecten ten uitvoer worden gebracht. “Het zou mooi zijn als deze projecten binnen de samenleving worden opgepakt. Wij hopen dat mensen zich bij de eigenaren melden voor advies, omdat ze willen samenwerken of het idee willen sponsoren”, zegt Guus van der Vat, Managing Director van MSD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top