ACTUEEL

Mogelijk honderdduizenden kunstheupen riskant

Mogelijk honderdduizenden kunstheupen riskant

Het aantal mensen dat riskante kunstheupen heeft gekregen, loopt wereldwijd in de honderdduizenden. Dat melden het British Medical Journal (BMJ) en BBC-programma Newsnight dinsdag.

Risico's

Het risico ontstaat doordat metalen delen op elkaar gaan schuren. Daardoor kunnen kobalt en chroom in het lichaam belanden, waardoor patiënten pijn en zwellingen krijgen en moeilijker kunnen lopen. Kobalt kan ook het hart aantasten.

Verdachte kunstheupen

Al enkele jaren geleden was bekend dat de heupen van de Amerikaanse fabrikant DePuy verdacht zijn. Het bedrijf moest 93.000 exemplaren onderzoeken. In Nederland ging het om naar schatting 1000 gevallen.

Omstreden model

Volgens de onderzoekers is er ook iets mis met de opvolger van het omstreden model. Dat kampt met hetzelfde metaal-op-metaalprobleem, maar de autoriteiten zouden hebben nagelaten in te grijpen. “Ondanks dat deze risico's bekend waren en al tientallen jaren goed gedocumenteerd, zijn patiënten in het ongewisse gelaten over hun deelname aan wat eigenlijk een groot ongecontroleerd experiment was”, kritiseert het British Medical Journal. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top