ACTUEEL

Stichting Pyxis moet alle zorg staken

Stichting Pyxis uit Zeist moet alle activiteiten onmiddellijk staken, omdat ze onverantwoorde zorg levert en cliënten in gevaar brengt. Dat heeft minister Schippers vrijdag laten weten aan de zorginstelling, op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Twee locaties

Eerder deze week moesten al twee locaties sluiten van Pyxis vanwege wantoestanden. Omdat toen niet duidelijk was waar de andere zorglocaties zich bevonden en het bestuur alle medewerking weigerde, is de IGZ verdergegaan met onderzoek. Op basis van dat onderzoek op nog twee locaties is tot algehele sluiting besloten.

Geen administratie

De cliënten worden opgevangen bij de GGZ-instellingen Altrecht en Kwintes. Die nemen de zorg over. Het is niet precies duidelijk hoeveel cliënten het zijn, omdat de directie geen administratie wil overleggen aan de IGZ. Daar gaan ze uit van 12 tot 20 mensen. Ook het aantal medewerkers is onduidelijk.

Campings

Volgens de inspectie is er bij de stichting sprake van maatschappelijke verwaarlozing. Cliënten werden door Pyxis ondergebracht in vervuilde ruimtes, slooppanden en zelfs op campings. Inspecteurs troffen mensen aan in smerige en overvolle kamers waar de ramen geblindeerd waren met doeken. Steevast zaten de cliënten zonder accurate zorg en begeleiding. Ook liet de stichting na het overlijden van een cliënt te melden. De toedracht van dat overlijden wordt nog bekeken.

Onderzoek

Omdat de directie alle medewerking weigert, gaat het onderzoek van de IGZ verder. De vier nu onderzochte locaties konden snel getraceerd worden, maar een deel van de verontrustende meldingen die binnenkwamen tijdens het onderzoek, wordt nog nagetrokken. (bron: ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top