ACTUEEL

Schippers wil minder zout in eten afdwingen

Als de voedingsindustrie niet snel het zout- en vetgehalte omlaag brengt, neemt het kabinet wettelijke maatregelen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid geeft de producenten tot eind dit jaar om hun leven te beteren. Dat meldt de Volkskrant maandag.

Bestrijding welvaartsziekten

Zo’n 85 procent van de Nederlanders eet te vet en te zout. De reductie daarvan gaat Schippers niet snel genoeg. Zij wil de producenten nog een kans geven 'want als de industrie meewerkt, is het resultaat beter', schrijft ze aan de Tweede Kamer. Deze debatteert maandag met minister Schippers over gezonder leven en preventie in de gezondheidszorg. Daarbij staat de bestrijding van welvaartsziekten zoals overgewicht centraal.

Teveel zout

De richtlijn is 6 gram zout per dag. Volwassen mannen krijgen dagelijks gemiddeld 9,9 gram zout binnen en vrouwen 7,5 gram. Dat komt onder meer doordat de dagelijkse voedingsmiddelen zoals brood te veel zout bevatten. Het onderzoeksinstituut RIVM noemt de cijfers zorgelijk, schrijft de Volkskrant.

Ernstige ziekten

Mensen die langdurig te veel zout consumeren lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden. Te zout eten begint volgens de onderzoekers al op jonge leeftijd. Jongens krijgen gemiddeld 8,3 gram zout binnen, meisjes 6,8 gram.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gerrits

6 maart 2012

BIjzonder dat Schippers zich druk maakt over zout in voedsel en daar wil ingrijpen vanwege volksgezondheids winst, maar preventief handelen ten opzichte van roken afwijst.

Top