ACTUEEL

KNMG vindt medische televisieshows geen probleem

KNMG heeft geen problemen met televisieshows waarin patiënten herkenbaar in beeld komen. Dat zegt de artsenfederatie in een reactie op een oproep van huisarts Tjeerd Boorsma in Medisch Contact.

Onlangs ontstond er commotie rond het inmiddels gestopte programma ‘24 uur: tussen leven en dood’. Voor dit programma werden patiënten gefilmd in het VUmc, zonder dat zij daar vooraf toestemming voor gaven. Het medisch beroepsgeheim wordt volgens Boorsma in veel meer televisieprogramma’s geschonden. De KNMG zou haar leden moeten adviseren niet meer aan dergelijke programma’s mee te werken, zo betoogde de huisarts.

Integer

KNMG is het niet eens met Boorsma: “Er zijn voldoende voorbeelden van integere televisie waarbij patiënten met hun volledige toestemming in beeld komen”, aldus directeur beleid en advies bij de KNMG Lode Wigersma. Volgens hem zijn de KNMG-richtlijnen voor opnames waarbij patiënten herkenbaar in beeld komen wel duidelijk. “Artsen en instellingen doen er goed aan die te volgen.”

De KNMG heeft overigens afstand genomen van de opnames in het VUmc, en erover geoordeeld dat de privacy van de patiënt bij de opnames voor dit programma is geschaad.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top