ACTUEEL

Geneticus Clevers volgt Dijkgraaf op als president KNAW

Geneticus Clevers volgt Dijkgraaf op als president KNAW

Arts en geneticus Hans Clevers is officieel gekozen tot nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij volgt per 1 juni Robbert Dijkgraaf op. Dat maakte het instituut maandag bekend.

Clevers (55) werd al eerder genoemd als kandidaat en zal voor 4 jaar het presidentschap op zich nemen. Hij laat weten dat zijn nieuwe functie perfect past bij zijn status als gelauwerd wetenschapper. "Het presidentschap van de KNAW is dé plek in Nederland waar ik vanuit die identiteit een stempel kan drukken op de relatie tussen wetenschap en maatschappij."

Om belangenverstrengeling te voorkomen, legt hij zijn taak als directeur van het Hubrecht Instituut neer. Wel treedt hij in dienst bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMCU). Aangezien het Hubrecht Instituut is geaffilieerd aan het UMCU, kan Clevers zijn onderzoek naar kanker en stamcellen voortzetten.

Loopbaan Clevers

Clevers studeerde geneeskunde en biochemie in Utrecht en studeerde in 1985 af. Na een verblijf aan de Harvard University ging hij in 1991 aan de slag als hoogleraar immunologie aan het UMCU. Sinds 2002 is hij directeur aan het Hubrecht Instituut. Hij deelde die functie tot 2007 met Ronald Plasterk.

Clevers, die sinds 2000 lid is van de KNAW, is hoogleraar Moleculaire Genetica aan het UMCU. De afgelopen jaren ontving hij regelmatig prijzen voor zijn onderzoek en zette Clevers een aantal patenten op zijn naam.

Dijkgraaf naar Institute for Advanced Study

Voorganger Dijkgraaf wordt per 1 juli volgend jaar directeur bij het Institute for Advanced Study (IAS) aan de Princeton Universiteit in de Verenigde Staten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top