ACTUEEL

RIVM en WUR lanceren tekenradar.nl

RIVM en WUR lanceren tekenradar.nl

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit (WUR) lanceren woensdag tekenradar.nl, een internetpagina waarop een tiendaagse verwachting voor de tekenactiviteit te vinden is. Op de site is voor elke gemeente in Nederland te zien hoe hoog de tekenconcentratie is en hoe vaak in dat gebied de door teken overgebrachte ziekte van Lyme voorkomt.

Het aantal gevallen van ziekte van Lyme neemt in Nederland sterk toe. Ziekte van Lyme is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen. In de tekenvallen die de WUR sinds 2006 onderhoudt, zijn vorig jaar meer teken dan ooit gevangen.

Tekenradar

Op tekenradar.nl kunnen mensen die gebeten zijn zich melden voor een onderzoek van het RIVM. Zij moeten gedurende anderhalf jaar elke 3 maanden een vragenlijst invullen. Het RIVM wil te weten komen onder welke omstandigheden een tekenbeet tot ziekte van Lyme leidt, hoe ernstig die verloopt en wat de maatschappelijke gevolgen zijn. Ook mensen die ooit gebeten zijn en nu de kenmerkende ‘rode ring’ (erythema migrans) op hun huid hebben, kunnen meedoen.

Meedoen aan onderzoek

Wie een teek van zijn lichaam plukt wordt gevraagd om die op te sturen voor onderzoek. “Heel eenvoudig door de teek met een plakbandje op een vel papier te plakken”, aldus bioloog Arnold van Vliet. Deze beesten worden onderzocht op het dragen van de ziekmakende bacterie. “Maar de uitslag duurt 8 maanden, dus wie zich ziek voelt na een beet moet naar de huisarts gaan.”

Tekenseizoen

Het tekenseizoen komt langzamerhand op gang en duurt tot eind september. Wie in de natuur is geweest moet zichzelf controleren op teken. Wie naar buiten gaat in een gebied met een hoge concentratie teken, doet er goed aan lange mouwen en gesloten broekspijpen te dragen. (ANP)

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 maart 2012

Weer een voorlichtingsactie die enkel effect heeft op de hoogopgeleiden/goed geinformeerden. Het is net alsof de RIVM de gemiddelde burger en de onderkant van de samenleving niet wenst te zien.

Top