ACTUEEL

Schippers wacht met oordeel over inspectie

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil voorlopig geen oordeel geven over de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de afgelopen jaren niets zou hebben gedaan met meldingen over problemen met Franse PIP-borstimplantaten. Ze wil eerst een onderzoek naar de kwestie afwachten, zei ze donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

"Ik heb geen zin om zelf mededelingen te doen op basis van hapsnap informatie als ik een commissie vraag om goed in de zaak te duiken'', stelde Schippers, die verder zei dat ze de onderste steen boven wil hebben over de vermeende misstanden bij de inspectie.

Onderzoekscommissie

De commissie, die wordt geleid door oud-minister Winnie Sorgdrager, zal na de zomer met de bevindingen naar buiten treden. Zij bekijkt onder meer 25 complexe dossiers, waarvan PIP er één is. Er is tevens een andere commissie aan het werk die onderzoekt hoe de Inspectie is georganiseerd en of deze in staat is om in de toekomst goed toezicht te houden.

Meldingen over slechte implantaten

Overigens stelde Schippers nog de gang rond de slechte implantaten van PIP ernstig te betreuren. Ze geeft ook toe dat het toezicht heeft gefaald. Waar dat precies aan te wijten was, moet blijken uit het onderzoek van de commissie-Sorgdrager. Pas als de resultaten er zijn, wil de minister zich buigen over de schuldvraag.

Ze sprak verder nog een woord ter verdediging van de Inspectie. "We moeten ons realiseren dat we als politiek minder geld hebben gegeven, terwijl de meldingen en de verwachtingen stijgen. We moeten dus ook naar onszelf kijken'', aldus Schippers. Ze stelde eerder 10 miljoen euro extra beschikbaar voor de Inspectie en sluit niet uit dat er later nog meer geld bij moet. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 mei 2012

tssssk....er zijn gewoon geen woorden meer voor.Ziek van Nederland....pfffff

Top