ACTUEEL

DSM investeert in Nederland

DSM investeert de komende 2 jaar circa 100 miljoen euro in nieuwe onderzoeksfaciliteiten in Delft en Sittard-Geleen. Dat meldde het speciaalchemiebedrijf dinsdag.

Nieuwe faciliteiten

In Delft gaat het om een nieuw laboratorium voor biotechnologisch onderzoek en de vorige week aangekondigde bijdrage aan een consortium voor de verbetering van onderzoek naar bioprocessen (de Bioprocess Pilot Facility). In Sittard-Geleen wordt een nieuw onderzoeksgebouw voor materiaalwetenschappen gebouwd.

Innovatieve oplossingen

De laboratoria worden naar verwachting in 2014 in gebruik genomen. Ongeveer 700 werknemers zullen er volgens DSM gaan werken aan “innovatieve oplossingen voor de grote uitdagingen waar de wereld voor staat”. Het bedrijf verwijst daarbij naar problemen op het gebied van energie, klimaat, voeding en gezondheid.

Impuls kenniseconomie

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ziet de initiatieven als een forse impuls voor de Nederlandse kenniseconomie die honderden extra banen oplevert. “Dit zorgt ervoor dat Nederland in agrofood, chemie en energie tot de wereldtop blijft behoren.” Hij voorziet meer voordelen van de uitbreiding van de onderzoeksmogelijkheden dat volgens hem “werkt als een vliegwiel voor investeringen van andere kleine en grote innovatieve bedrijven”.

Verhagen is bovendien blij met de keuze van het bedrijf om in eigen land te investeren. Het laat volgens hem zien dat “Nederland de plaats is voor innovatieve bedrijven”. DSM ziet de investeringen als een bevestiging van de band met bakermat Nederland waar het in 1902 ook begon.

Cao-onderhandelingen

Vakbond CNV Vakmensen is zeer te spreken over de investeringen van DSM in werkgelegenheid. “Helemaal top dat je in een tijd van kennisvlucht de basis - Nederland - nog steeds als belangrijkste mikpunt ziet”, aldus bestuurder Ron Smeets. Hij wijst er wel op dat de cao-onderhandelingen met DSM momenteel “uiterst moeizaam” verlopen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top