ACTUEEL

Apothekers in de knel door medicijnendip

Veel kleine apotheken ondervinden financiële problemen doordat het medicijngebruik dit jaar lager ligt dan verwacht. Brancheverenigingen ASKA en BG Pharma klaagden donderdag dat inmiddels zo'n 30 tot 40 procent van de in totaal 1900 apotheken in Nederland verlies draait. Ook de farmaceutische groothandel heeft het moeilijk.

Bij het vaststellen van de medicijnprijzen voor 2012 gingen apothekers en zorgverzekeraars nog uit van een toename van het medicijngebruik, waardoor veel medicijnen relatief laag werden geprijsd. Volgens de brancheverenigingen maken apotheken daardoor nu te weinig omzet. Steeds meer apothekers zien zich daardoor gedwongen openingstijden aan te passen of locaties te sluiten.

Geen compensatie

ASKA en BG Pharma zouden graag zien dat de zorgverzekeraars de lopende contracten enigszins aanpassen, om de branche enige lucht te geven. Aangezien de geneesmiddelenmarkt per 1 januari is geliberaliseerd, kunnen de apothekers dit jaar voor het eerst niet rekenen op overheidscompensatie. Voorheen bepaalde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) altijd de prijzen aan de hand van kostenonderzoeken. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

wansink

12 juli 2012

Meegevangen, meegehangen. Welke bank heeft er het meeste geld in deze sector gestoken? Wie het weet, mag het zeggen? Want er wacht ons vast en zeker een luid geweeklaag over de belangen van de bancaire sector.


ANH Jansen

12 juli 2012

Rabo Bank zit diep in Mediq. Rabo Bank weet wat lobbyen is. Afschaffing van de vrijwillige bijdrage tot het steunfonds zorgverzekeraars, voorheen de Claw Back, impliceert een teruggave van 250 miljoen aan de apotheekhoudenden. Zal dat gebeuren?

En stopzetten en terugdraaien van de bevriezing van prijzen is een goede tweede; prijsstijgingen ten laste van de apotheekhoudenden, prijsdalingen ten gunste van de verzekeraars. Zo kan iedereen verzekeren.

En dan maar direct stopzetten IDEA, was al een slecht idee, maar sinds opname van retard middelen e.d. openlijk vervallen tot degraderen van apotheken als Pin automaat van de verzekeraars.

En als de verzekeraars niet willen dan per direct stoppen met de openlijke landelijke prijslijst. Laat ze maar komen met hun eigen prijzen. Dan is immers alles van tafel. Geen claw back, geen couvert, geen idea, geen bevriezen geen herverzekeren.

Dan krijg je een Mediq lijst, een Mosadex lijst of een Achmea lijst, een Menzis lijst, een CZ lijst e.d.

Leuker kan de politiek het niet maken in Nederland.

Hoe groot is Nederland en hoe reguleren andere EU landen de zorg?

Maar Marc van Gelder van Mediq en grote gangmaker van de ASKA heeft wat uit te leggen: hij stak de lont aan van het kruitvat middels een artikel in het FD van juni 2008: eerst afbreken van het gebouw om iets nieuws te kunnen oprichten.

Anoniem

13 juli 2012

De apothekers moeten niet zo klagen.
Laten ze eerst hun werk maar eens goed doen.
En foute bestellingen weer retour nemen.
Ik wil van het ziekenfonds wel eens de declaraties zien die de apotheek daar neer legt. En kijken of het wel klopt.
Toen ze volgens hun dan in betere tijden waren heb je ze niet gehoord.
Wij moeten ons nu door al die bezuinigingen ook zelf redden en krijgen ook geen compensatie, als ons bedrijf minder omzet heeft.

Ses

15 juli 2012

Dit is toch een positief bericht????
de overheid vind de zorg te duur worden en nu worden er minder medicijnen gebruikt en dan klagen de apothekers weer! Wat moet je nou dan?
Wanner doe je het goed?

F Andringa, apotheker

16 juli 2012

De gedachte dat een medicijndip de oorzaak zou zijn van de problemen in de markt is dwaas. Het werkelijke probleem zit in de tweespalt tussen een nog altijd niet kostendekkend tarief en de totaal uitgeklede - verlieslatende- inkoopvergoeding. Ooit is het niet kostendekkende tarief vergoelijkt door de kortingen en bonussen. Veel apothekers hebben daarvan geprofiteerd in de jaren 90 tot ca 2005. Maar het toen opgebouwde kapitaal is met hen allang uit de branche verdwenen. Wat resteert is een verlieslatend tarief met een verlieslatende inkoop en steeds nauwer wordende marges voor verbetering van de efficiëntie.

Top