ACTUEEL

Dertien ziekenhuizen kampen met VRE-uitbraak

Dertien ziekenhuizen kampen met VRE-uitbraak

Dertien ziekenhuizen, oftewel zo’n 14 procent van het totale aantal, kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het aantal gevallen van besmetting verschilt per ziekenhuis van één tot enkele tientallen. Dit zegt Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten van het UMC Utrecht.

Bonten stelt dat de hygiëne in de ziekenhuizen waar VRE is geconstateerd nogal eens te wensen over laat. De VRE-bacterie kan vooral goed overleven en zich verspreiden via sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en po-stoelen. “In ziekenhuizen waar VRE is geconstateerd merken wij dat deze voorzieningen vaak niet goed genoeg schoongemaakt worden”, aldus Bonten.

Infuuslijnen

Patiënten raken meestal in het ziekenhuis besmet met de VRE-bacterie, als deze op de huid terecht komt. Een daadwerkelijke infectie kan bijvoorbeeld ontstaan als patiënten infuuslijnen krijgen. Via het gat in de huid waar de patiënt geprikt wordt  kan de VRE-bacterie binnendringen.

Moeilijk te bepalen

Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van een VRE-infectie precies zijn, omdat de infectie meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De bijdrage van de VRE-infectie aan de sterftekans is daarom vooralsnog moeilijk te bepalen, zo meldt het UMC Utrecht in een persbericht over Bontens bevindingen.

Niet uit te bannen

De VRE-bacterie is een doorontwikkelde resistente variant van de ARE-bacterie. Deze bacterie heeft zich in de afgelopen tien jaar ongemerkt verspreidt in de Nederlandse ziekenhuizen en is volgens Bonten niet meer te verwijderen. Voor de bestrijding van de VRE-bacterie vreest Bonten ook het ergste: “Gezien het feit dat de VRE-bacterie in z’n korte tijd in zoveel verschillende ziekenhuizen is opgedoken, valt niet uit te sluiten dat we deze bacterie niet meer kunnen uitbannen.”

Meldplicht

Niet alle ziekenhuizen waar VRE is geconstateerd, hebben dit gemeld in de media. Er is wel een meldplicht bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Als er gevaar is voor de volksgezondheid moet er ook een melding gedaan worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Tot de ziekenhuizen waar de VRE-bacterie zich voor zover nu bekend heeft verspreid behoren de Isala Klinieken, het Martini Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis, het Slingeland Ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis. In het UMC Utrecht ligt momenteel één patiënt met de VRE-bacterie.

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Esther

19 juli 2012

Gevolg van het uitbesteden van de schoonmaakdiensten in ziekenhuizen? Hoe staat het met de betrokkenheid en kwaliteit van de schoonmaak als dit uitbesteed is. Snel werken levert meestal niet de beste kwaliteit, dus hygiene op. Patienten klagen in enquetes na opname vaak over de kwaliteit van de schoonmaak. In de beperkte tijd die zij krijgen, kunnen de werknemers in de schoonmaak niet hetgeen doen wat echt nodig is voor goede hygiene. Of ligt de oorzaak hier niet. Dat wordt namelijk niet vermeld, maar het zou mij niet verbazen.

Top