ACTUEEL

Zorginstelling Aafje opgelicht voor bijna half miljoen

Stichting Aafje uit Rotterdam is bijna vijf ton kwijtgeraakt als gevolg van fraude. De fraudeurs plakten in mei een sticker ’bankrekening gewijzigd’ op een nota van 486.855,14 euro, bedoeld voor een Rotterdams nieuwbouwproject. Een maand later kwam de instelling erachter dat het geld was verduisterd. Dat meldt de Telegraaf.

De oorspronkelijke rekening was afkomstig van bouwcombinatie WaVo dat in Zuidwijk een zorgcomplex van 140 appartementen bouwt voor onder meer bejaarden, schrijft de Telegraaf. De twee woontorens aan de Slinge van ruim 20 miljoen euro moeten volgend jaar zomer klaar zijn. Aafje biedt thuiszorg en heeft huizen en zorghotels in Rotterdam en omgeving.

Kort geding

Het bedrag van bijna vijf ton is terecht gekomen op de rekening van het Amsterdamse bedrijf EDA Bv. Gezien het feit dat het bedrijfspand verlaten is, zo meldt de Telegraaf, bestaat het vermoeden dat het hier een lege BV betreft, die is opgezet met als doel het incasseren van geld voor niet geleverde diensten. Pro forma heeft Aafje bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding aangespannen om het geld terug te vorderen.

Goed doordacht

Nadat de verduistering begin juni aan het licht kwam, heeft Aafje niet alleen aangifte bij de politie gedaan, maar ook bedrijfsrecherche ingeschakeld. Dit vanwege het feit dat de fraudeurs mogelijk van binnen de organisatie hulp hebben gekregen. "Er is meer aan de hand dan het simpel verwisselen van een stickertje", zegt een woordvoerder van Aafje. "Het gaat hier om een goed doordachte misdaad."     

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hammink

8 augustus 2012

Wordt het niet eens tijd dat de interne controlesystemen bij AAFJE eens goed onder de loupe worden genomen?

Top